Reformy: Stát přestane podporovat hypotéční zástavní listy, zdaní jejich úrokové výnosy

Nástroj, díky němuž jsou v Česku levnější hypotéky, přijde od počátku příštího roku o daňovou výhodu. Takový je plán obsažený v reformě veřejných financí, který vytvořila současná vláda Mirka Topolánka.

Stát tak přestane podporovat hypoteční zástavní listy, díky kterým mají banky dost peněz na poskytování hypoték, ale které představují také relativně jistou a výnosnou investici.

Dosud totiž jejich úrokové výnosy nebyly daněny. Od 1. ledna příštího roku to má být jinak.

Pouze na listy vydané před tímto datem se daňová povinnost zpětně vztahovat nebude.

Ekonomové už varují: Může to zbrzdit růst stavebnictví. Jde o nesystémové rozhodnutí. A výnos bude minimální.

MF: Mělo to zmizet dávno

Ministerstvo financí však svůj návrh hájí.

"Již několik let se snažíme tuto výhodu odstranit pomocí různých novel zákona, které však nikdy neprošly," řekla deníku Aktuálně.cz náměstkyně ministra financí Dana Trezziová. "Důvod? Trh už je podle našeho názoru dostatečně rozvinutý a navíc bylo tohoto nástroje zneužíváno či využíváno k daňové optimalizaci," doplňuje.

O rozvinutosti hypotečního trhu však pochybuje šéfekonom ČSOB Tomáš Sedláček. "Jistě, nárůsty na trhu hypoték jsou velké, ale stále ještě podíl na hrubém domácím produktu je nižší než například v Polsku a Maďarsku. A tento krok zdraží hypotéky koncovému zákazníkovi o 0,3 až 0,5 procentního bodu. To může být pro mnohé rozhodující moment nepouštět se do financování vlastního bydlení," uvedl pro Aktuálně.cz.

To potvrzuje i materiál České bankovní asociace, který připomínkuje navrhovanou reformu. Podle něj by zdražení hypoték dopadlo na mladé lidi a středně příjmové vrstvy, pro které je současná cena hypoték mezní hranicí, za niž nemohou jít.

"Konečným důsledkem by byl negativní dopad na stavební výrobu a v závěru, především v důsledku multiplikačního charakteru stavební výroby, paradoxně snížení daňového výnosu celé ekonomiky," varuje ČBA.

Ministerstvo samo připouští, že půjde o minimální daňový výnos. "Bude velmi záležet na tom, jak se banky předzásobí. Tedy kolik vydají hypotečních zástavních listů do konce tohoto roku. Počítáme s tím, že od právnických osob by se mělo vybrat asi 0,8 miliardy korun a od fyzických osob vlastně zanedbatelná částka," vypočítává Trezziová.

Výhodnost hypoték, ale neohrožuje jen zdanění zástavních listů. "Odpočty hypoték při konečné dani budou méně výhodné než dosud, tyto dva faktory je podstatně prodraží," míní Sedláček z ČSOB.

Podobně na plán vlády reaguje Aleš Michl, analytik Raiffeisenbank. "V zásadě mi nevadí odstranění daňové výhody. Ale jde o nekoncepční projekt. Znevýhodňují se hypotéky nebo investice do akcií, ale zároveň jde stále mnohamiliardová podpora do stavebního spoření. Celkově to není stejně fér pro všechny subjekty na trhu," vysvětluje.

"Může působit jako brzda, ale ne rozhodně natolik významná, aby se dostavila recese. Ale co vidím jako problém, je fakt, že se neřeší to podstatné, tedy desítky miliard, které rozpočtem protékají třeba na předražené dálnice, ale jde se po jednotkách miliard, které schodek nezachrání a jsou jen kosmetickými úpravami," doplnil.

Zdroj: Aktuálně.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zpráva dne z Bydlet.cz