Dialogy na zelené scéně aneb vivat popínavky

Peloton, 7.5.2007

Kamenné zdi, terasy, loubí, treláže, sloupy, dřevěné zástěny – zahradní prvky, jejichž zakomponováním do zahrady vytváříme v přírodním kousku vlastní země místa, která nás během vegetační sezóny vyzývají k delším pobytům v zeleni, neomezujících se pouze na její údržbu, ale povyšující ji na místo určené k rodinné relaxaci či samotářskému rozjímání. Dokonalost těchto zákoutí však nebude dokonalá bez pravotočivých, stálezelených, ovíjivých a jinak po opoře k nebi šplhajících popínavých rostlin, které oné dokonalosti dodají koutům v zahradě pro každého něco navíc – bezpečí, ochranu, romantiku, tajnosnubnost, ale i jedinečnost.

 

Tradičnímu využití zahrady k pěstování brambor, zeleniny a kopretin do vázy už na mnoha místech naší země odzvonilo a zelená přírodní divadla či divadélka s rostlinnými herci v hlavních i vedlejších rolích jsou více či méně využívána k odpočinku. Významnými články konečné podoby těchto zahrad jsou i neživé statické komponenty, mezi něž patří treláže, napodobeniny antických sloupů, loubí, ale i staré nebo nové kamenné zdi oddělující stavebníkovu zahradu od sousedovy, nebo i samotné zdi domů, které jsou zahradou obklopeny. Tyto prvky se nabízejí k sehrání hlavní role v některé ze zahradních partií po boku neméně slavné rostlinné stálice ze světa popínavých hvězd našich zahrad, jíž budou na zelené scéně dokonalým partnerem v přírodním dialogu. Z této plejády si vybere opravdu každý, kdo chce zahradu poctít popínavou rostlinou.

 

Hrát mohou v každé roli

Popínavé rostliny je možné využít opravdu v každé zahradě. Jsou mezi nimi druhy, které výborně zahrají svou roli na malé scéně plotu předzahrádky, ale v o to víc honosnějším květovém kostýmu a druhy, které svému ošetřovateli vytvoří téměř nepropustný deštník nad mnohdy nejdůležitějším prvkem zahrady – pergolou a ochrání odpočívající publikum před slunečním žárem i před deštěm. Pochmurné a monotónní zdi lze rovněž prostřednictvím přísavných rostlin oživit a dodat jim lesk nebo barevnost, kterou bychom těžko namíchali i z těch nejlepších barev. Navíc jsou mezi nimi i herci, kteří rádi hrají ve slunečních světlech ramp, ale i stínomilci. Jednoduše řečeno, mezi popínavými rostlinami najde každý svého favorita pro jeho představení, ve kterém zapojí každou jejich oporu do hry a všechny vás vtáhnou do přírodního děje nenásilnou formou.

 

Svůj k svému

Pokud je naším cílem začlenit vertikální prvky do zahrady natrvalo, měli bychom volit popínavé rostliny víceleté nebo vytrvalé. Stejně tak je vhodné a rostliny ocení, pokud vybíráme popínavku vzhledem k umístění, protože každá má jiné životní nároky a své skryté vlohy odhalí pouze v ideálních podmínkách. Stínomilné rostliny vysazujeme na místa s větší vlhkostí a tam, kde se celodenně neopírá slunce. Mezi takové nepříznivce slunečních paprsků patří například šplhavý a ovíjivý břečťan (Hedera helix), který navíc vyniká stálezelenými listy a je vhodný pro porůstání stěn a plotů nebo k vytváření horizontálních pokryvných porostů. Daří se mu velmi dobře i na starých jabloních, jejichž kmeny jakoby zeleně odíval a chránil před nepřízní čehokoli. Ani hladké stěny nemusí zůstat bez přízně popínavých rostlin. Přísavníku trojcípý(Parthenocissum tricuspidata) se k tomuto účelu vyvinuly úponky s adhezivními terčíky, jimiž se dokáží přichytit i na hladkém povrchu. Není barevně nápaditější stěna, než ta vymalovaná na podzim právě přísavníkem nebo jeho bratrem přísavníkem pětilistým (Parthenocissum quinquefolia). Na sluncem zalitých oporách v podobě plotů, dřevěných zástěn, treláží nebo různě vysokých sloupech vynikne hvězda s neméně hvězdným lidovým jménem – růže z Jericha neboli zimolez (Lonicera). Zimolezy jsou pravotočivé popínavé dřeviny, dosahující výšky až deset metrů a vynikají trubkovitými podle druhu bílými, žlutými až červenými vonnými květy i v barevných kombinacích, jimiž nás omamuje především ve večerních hodinách.  

Velké hlavní role

Opravdu významné role patří v zahradách popínavým rostlinám, kterým je nutné zajistit dostatečně pevnou a prostornou opěrnou konstrukci. Častý je samozřejmě prvotní záměr zahradníka a stavebníka v jedné osobě – vytvořit pevnou pergolu nad terasou a teprve potom hledat rostlinu, která zajistí nad terasou stín a chlad a ozdobí dřevěné nosníky a příčné trámy vodopády květů. Tady nalézají své místo mohutné liány, jimiž jsou vistárie, trubač nebo rdesno. Vistárie čínská (Wisteria sinensis) je vysoká pravotočivá ovíjivá dřevina honosící se právě bohatým, atraktivně a zároveň romanticky působivým květovým kostýmem z hroznů modrofialových kvítků. Vyřešit problém, jak zakrýt nevzhledný kout na zahradě, nebo rychle vytvořit stín na terase, pomůže velmi hravě rdesno (Polygonum baldschuanicum). Ročně je tato popínavá rostlina schopna přirůst až o čtyři metry a jen málokterá jiná rostlina zakryje například nevzhlednou zeď tak rychle a navíc ji přizdobit po celé léto bílými květy. Pro milovníky exotiky je vhodnou volbou trubač (Campsis radicans) – velmi atraktivní, šplhavá popínavka, která zaujme svým nápadným exotickým zjevem. V pozdním létě se honosí červenými nebo žlutými květy, z nichž se po opylení vyvíjejí dlouhé semenné tobolky, podobné luskům fazolu.

 

Obavy nejsou na místě

Popínavé rostliny jsou v zahradách využívány z mnoha důvodů. Každý zahradník má k jejich vysazení ten svůj a popínavku si vybírá podle jeho účelu. Přísavnými rostlinami zkrášluje nudné stěny domu a chrání tak i jeho omítku, což je velkou nespornou výhodou tohoto druhu popínavek. Pod svými listy vytvářejí vzduchovou izolační vrstvu a ochranu tak nabízejí nejen samotné omítce, ale výborně regulují i teplotní výkyvy v celém domě. Díky listům a stonkům přísavné rostliny chrání omítku zvláště proti povětrnostním vlivům, což věděli už staří stavitelé. Důkazem této zkušenosti mohou být domy a zámky z minulých dob, jejichž zdivo je stovky let v perfektním stavu právě díky pokryvu popínavými rostlinami. Kromě těchto nesporných výhod nabízejí popínavé herecké osobnosti také ochranu před sluncem a nepřízní počasí během pobytu na terase s pergolou, nabídnou zázemí a životní prostor nejednomu živočišnému obyvateli zahrady a v neposlední řadě dotvářejí estetický dojem zahrady jako celku. Jejich role je v zahradě vskutku nezastupitelná.

 

Více se dočtete v časopise Dům a zahrada č. 5/2007.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada