Horkému létu navzdory aneb venkovní zastínění

Peloton, 24.5.2007

Je známou pravdou, že venkovní stínění je mnohem účinnější než interiérové, protože lépe reguluje teplo zachycením slunečního záření dříve, než dopadne na okenní sklo nebo fasádu. Díky tomu nedochází k přehřívání těchto materiálů a k druhotnému sálání tepla do místnosti. Venkovní zastínění ve formě předokenních žaluzií, rolet a markýz se proto v nově stavěných rodinných domech objevuje mnohem častěji než obligátní meziokenní žaluzie.

 

Lidé touží stále více po otevřených a světlých obytných prostorách a architekti jim rádi navrhují množství prosklených ploch. Jimi ovšem do interiéru proudí nadměrné množství slunečního záření, které možná přivítáme v přechodných obdobích roku, v létě však může být obtížným prvkem komplikujícím pohodlné bydlení. Pro regulaci slunečních paprsků nabízí trh množství výrobků, díky kterým je i v domech s velkými okny, zimními zahradami či prostornými terasami stále dostatek chladivého stínu.

Ve chvíli, kdy se rozhodneme pořídit si jakékoli zastínění proti slunci, ať už interiérové či exteriérové, měli bychom myslet na spoustu věcí. Například na stálobarevnost použitého materiálu. Jedině takový může být totiž vystaven každodennímu přímému slunečnímu záření. Bude nejen pohlcovat sluneční paprsky, ale bude také účinně absorbovat teplo a dokonce tlumit hluk. Materiál by měl v případě exteriérového zastínění barevně i designově ladit s celkovým pojetím domu. Další nezbytnou otázkou je velikost zastiňované plochy a její tvary. 

Systémy zastínění, které se instalují na exteriér domu, jsou nejen technicky náročnější, ale také dražší. Mezi exteriérovou stínicí techniku patří stále více uplatňované vnější kovové žaluzie. Módním prvkem, který výrazně člení fasádu domu, jsou vnější posuvné panely, tvořené zpravidla pevnými kovovými či dřevěnými rámy, mezi kterými jsou žaluzie připevněny. Okenice nejsou ve stínicí technice žádnou novinkou, přesto bezezbytku splňují svůj účel. Jsou navíc jakýmsi bezpečnostním opatřením a současně dekorací, která ozvláštnila již mnoho venkovských stavení. Nejen uvnitř domu, ale i na terase či zahrádce rádi vyhledáme stín. Perspektivu ve stínicí technice představují látkové výsuvné markýzy, ideální i pro extrémně velké plochy. Účinně a současně velmi esteticky dokáží zastínit okna i dveře předokenní rolety, které chrání obyvatele domu nejen před světlem a teplem, ale i před nechtěnými pohledy zvenčí. Venkovní rolety patří mezi moderní a spolehlivé stínicí systémy zajišťující příjemnou teplotu v interiéru, optimální světelné podmínky pro práci i odpočinek a také výrazně šetřící prostředky na klimatizaci. Jisté je, že venkovní rolety jsou vystaveny všem vnějším vlivům a klimatickým změnám, což klade zvýšené nároky na kvalitu konstrukce i použitých materiálů. Převratnou novinkou jsou v tomto smyslu screenové rolety vyráběné ze skelného vlákna a obalené ochranným povlakem z PVC. Tento materiál má mnoho předností, především však nepřekonatelné tepelně izolační vlastnosti. Dokonalý systém venkovního zastínění zejména pro zimní zahrady nabízí systém sky-light, který dokáže dokonale kopírovat tvar lomených prosklených ploch. Mezi jeho výjimečné vlastnosti patří originální způsob stálého napnutí stínící tkaniny a plynule nastavitelné klouby. Systém navíc nevyžaduje žádnou údržbu, proto je vhodný i na obtížně přístupná místa. Určujícími prvky fasád se poslední dobou často stávají slunolamy. Jde nejčastěji o hliníkové lamely připevněné ke kovovým držákům, které jsou vertikálně nebo horizontálně instalovány tak, aby v maximální míře odrážely sluneční paprsky.

Více se dočtete v časopise Dům a zahrada č. 6/2007.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika