USA - průměrné úročení 30letých hypoték stouplo na 6,74%

Podle statistik druhého největšího amerického poskytovatele půjček na bydlení, společnosti Freddie Mac, stouplo průměrné úročení 30letých hypoték z květnových 6,15 na 6,74%. Poslední růst sazeb je nejvyšší od roku 2004. Od roku 2004 se sazby zvedly o cca 40%.

Mnozí analytici sledují poslední vývoj amerického realitního trhu se značným znepokojením. Narůstající úročení hypoték tlačí na snižování cen nemovitostí. Zájemci o hypotéku jsou ochotni respektive schopni dosáhnout pouze na levnější domy. Důvěra amerických stavebních firem ne aktuálně nejnižší od roku 1991.

Zvyšující se sazby hypoték mohou způsobit přenesení problémů tzv. subprime hypoték (hypoték poskytovaných méně bonitním klientům) také do sektorů klientů s dobrým kreditem. Růst sazeb zvyšuje riziko, že půjčující nebudou schopni dalšího refinancování svých půjček za současného udržení standardu a budou proto hledat levnější možnosti. Analytici odhadují, že v podobné situaci by se mohlo brzy ocitnout několik miliónů lidí.

Někteří analytici již věří, že se recese amerického realitního trhu přenese dále a může způsobit celkovou recesi americké ekonomiky. odhady se pohybují kolem pravděpodobnosti 50/50, že se tak stane již tento rok - Fed tento poměr má nastavený na 1/3


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky