Index prodejů zamluvených realit USA dále klesá

IQ-TRADE, 3.7.2007
Index prodejů zamluvených realit tedy smluv podepsaných v květnu poklesl o 3,5% ze sestupně revidované hodnoty 101,2 na 97,7 bodů. Průměrná hodnota 100 znamená aktivitu podepsaných smluv v roce 2001.

Celonárodní sdružení realitních kanceláří uvedlo že aktivita rostla na západě a severovýchodě ale klesala na středozápadě a jihu Spojených Států. Pending Home Sales jakožto indikátor aktivity realitního sektoru klesl v předběžném odhadu za duben na 101,4 bodů a v březnu dosahoval 104,8 bodů. V únoru 2003 index klesl na hodnotu 99,3.

Vedoucí ekonom L. Yun z NAR zdůraznil že slabá aktivita realitního trhu pokračuje a je ovlivněna přísnějšími kritérii hypotečních společností při nedostatku důvěry zájemců o byty. Některé transakce byly časově odloženy z důvodu nestability hypotečního trhu „ale lepší dohled nad hypotečními ústavy dlouhodobě zprůhlední a ozdraví celý sektor. S nastartováním ekonomického růstu, vytvářením nových pracovních míst a zlepšenou spotřebitelskou důvěrou porostou i prodeje bytů,“ dodal Yun.

V meziročním porovnání se prohlubuje pokles index prodejů zamluvených realit za květen o 13,3% vs 10,4% před měsícem a 10% v březnu.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality