Realitní index na 16-letém minimu, NAHB

IQ-TRADE, 16.8.2007
Sentiment mezi americkými stavebními společnostmi v srpnu klesá na rekordní minimum když potenciální zájemci o nákup nemovitostí marně hledají finanční zdroje protože většina hypotečních společností je nesolventní. Zpráva Celonárodní asociace stavitelů domů (NAHB) uvedla že tržní Realitní tržní index opět klesl o 2 body na 22 bodů a dále ztrácí. Výsledek je nejhorší od ledna 1991 kdy ekonomika bojovala s recesí. Odhady ekonomů dotázaných agenturou Reuters očekávaly pokles tržního realitního indexu o 1 bod na 23 bodů. Hladina 50 bodů pak odděluje expanzi od poklesu sektoru.

„Nejsou zde žádné pochyby o tom že krize hypotečních společností již zasáhla celý realitní trh,“ uvedl hlavní ekonom NAHB D. Seiders a dodává že „státní role na trhu hypoték prozatím funguje dobře což je nadějí do budoucna. Očekáváme že prodeje domů se vrátí do vzestupného trendu na počátku příštího roku a ve stavebním sektoru začne do prvního pololetí 2008 proces postupného zotavování. Od tohoto data budou mít trhy dost prostoru aby od roku 2009 pokračovaly v expanzi.“

Subindex jednogeneračních domů dále klesl o 1bod na 23 bodů, index očekávaných prodejů v následujícím půlroce klesl z 34 na 32 bodů, index zájmu zákazníků se snížil o tři body na 16 bodů. Největší stavitelé v USA Lennar, D.R.Horton, Centex, Pulte Homes, KB Home a Hovnanian Enterprises vesměs ohlásili čtvrtletní ztráty které se budou prohlubovat i v roce 2008. Doprovodné komentáře nečekají obrat výkonu sektoru v průběhu letošního roku ani přes stimuly stavitelů což bude dále brzdit růst americké ekonomiky. Dnes bude zveřejněna další makrodata trhu realit, červencová započatá nová výstavba a povolení. Ekonomické odhady očekávají pokles indikátoru započatých nových staveb ze 1,467 na 1,405 mil jednotek a počty povolení z 1,413 mil na 1,4 mil jenotek.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality