USA - Realitní index na 16-letém minimu

IQ-TRADE, 19.9.2007
Sentiment mezi americkými stavebními společnostmi v srpnu klesá na rekordní minimum když na trhu stále přetrvávají obavy z dalšího vývoje krize hypoték v USA a to jak na straně stavitelů tak spotřebitelů. Zpráva Celonárodní asociace stavitelů domů (NAHB) a Wells Fargo uvedla že Realitní tržní index klesá o další 2 body na 20 bodů což je nejhorší výsledek od ledna 1991 kdy ekonomika čelila recesi. Hladina 50 bodů pak odděluje expanzi od poklesu sektoru a statistika se začala měřit v roce 1985.

„Stavitelé jsou znepokojeni z poklesu spotřebitelského klima a důvěry. Zákazníci se obávají z dalšího vývoje krize hypoték protože se z médií stále slyší jen negativní zprávy,“ uvedl prezident NAHB Catalde a dodává že se „zpřísnili podmínky pro získání úvěrů a zákazníci pravděpodobně budou vyčkávat na další pokles cen a poté uskuteční nákup nemovitosti.“Podle NAHB je dostupnost hypoték se státní účastí v USA velmi dobrá a podmínky pro nákup nemovitostí velmi výhodné z důvodu růstu nabídky nízkých cen.

Subindex jednogeneračních domů dále klesl o 2 body na 20 bodů, index očekávaných prodejů v následujícím půlroce klesl z 5 na 26 bodů, index zájmu zákazníků stagnoval na 16 bodu. Všechny čtyři regiony zaznamenaly pokles přičemž ten nejvyšší o 4 body na západě USA.

Největší stavitelé v USA Lennar, D.R.Horton, Centex, Pulte Homes, KB Home a Hovnanian Enterprises vesměs ohlásili vyšší čtvrtletní ztráty než očekávaly prognózy analytiků WS a pozitivní obrat nebude ani v příštím roce. Dnes bude zveřejněna další makrodata trhu realit, srpnová započatá nová výstavba a počty povolení. Ekonomické odhady očekávají pokles sezónního indikátoru započatých nových staveb v USA z červencových 1,38 na 12 leté minimum 1,35mil jednotek a snížení počtu povolení z 1,37 mil na 1,35 mil jednotek.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality