USA - až polovina subprime hypoték může skončit ztrátou domu

Podle výzkumné společnosti First American CoreLogic reálně hrozí, že až polovina ze 450 000 subprime hypoték skončí ztrátou domu poté, co stouply náklady spojené se splácením a zároveň se ztížily podmínky pro případný prodej domu, refinancování dluhu nebo pro získání státaní podpory pro bydlení. Tato situace patrně vyústí v další zvýšení objemu volných domů na trhu, což bude dále tlačit na pokles cen nemovitostí, což zase zpětně bude způsobovat další růst tlaku na držitele hypoték.

Podle LoanPerformance, která disponuje největší databází hypotéčních půjček v USA, má problémy se splácením již 27% subprime hypoték. Ti, kteří mají subprime hypotéku musí čelit v průměru růstu splátek o 26 respektive 400 USD za měsíc.

Předpokládá se, že až 48% držitelů subprime půjček by nesplnilo limity pro zařazení do vládních podpůrných hypotéčních programů.

Ceny domů ve 2Q tohoto roku poklesly meziročně o 3,2%, průměrná doba prodeje RD se protáhla na 9,6 měsíce, což je nejvíce v posledních 8 letech

Podle analytiků nebude mít včerejší snížení dolarových sazeb na sektor subprime hypoték v podstatě žádný pozitivní vliv.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky