Důvěra stavitelů domů v USA dále eroduje, NAHB

IQ-TRADE, 17.10.2007
Sentiment mezi americkými stavebními společnostmi v říjnu klesá na nové rekordní minimum když na trhu stále přetrvávají obavy z obrovské zásoby neprodaných domů a negativní publicita médií. Zpráva Celonárodní asociace stavitelů domů (NAHB) a Wells Fargo uvedla že Realitní tržní index klesá o další 2 body na 18 bodů což je nejhorší výsledek v historii monitorování. Hladina 50 bodů pak odděluje expanzi od poklesu sektoru a statistika se začala měřit v roce 1985.

„Stavitelé jsou znepokojeni z poklesu spotřebitelského důvěry v hodnocení sektoru realit která pramení z nepravdivých údajů médií. Stavitelé shodně uvádějí že jejich speciální prodejní stimuly se snaží přilákat zákazníky. Mnoho potenciálních zájemců ale vyčkává na ještě atraktivnější nabídky nebo váhají protože média poskytují matoucí informace o zejména o cenách domů, uvedl prezident NAHB Catalde.“ Podle hlavního ekonoma NAHB Seiderse je velmi pozitivní že index očekávání setrval na 26 bodech, “stavitelé věří že udělají ty správné kroky k tomu aby se trh v následujícím půlroce stabilizoval a v druhém pololetí 2008 významně zlepšil,“

Subindex současné situace prodejů jednogeneračních domů dále klesl o 2 body na 18 bodů, index očekávaných prodejů v následujícím půlroce stagnoval na 26 bodu, index zájmu zákazníků klesl o 2 body na 15 bodů. Tři regiony zaznamenaly pokles přičemž ten nejvyšší o 4 na 14 bodů na západě USA, severovýchod a jih klesly o 1 bod na 26 resp 21 a středozápad vykazoval růst o 2 body na 15 bodů.

Největší americký stavitel D.R.Horton očekává pokles objednávek ve 4Q o 39%. Během periody do konce září DHI nasmlouval celkem 6,374 nových objednávak za $1,3mld porovnáním s 10,430 objednávek v hodnotě $2,53mld před rokem. Míra zrušených objednávek dosáhne ve 4Q 48% oproti 38% ve 3Q. Až doposud klesají celkové objednávky o 35% a firmě ušlý zisk o 41% ($8,23mld).

Dnes bude zveřejněna další makrodata trhu realit, zářiová započatá nová výstavba a počty povolení. Ekonomické odhady očekávají pokles sezónního indikátoru započatých nových staveb v USA z srpnových 1,331 na 12 leté minimum 1,30mil jednotek a snížení počtu povolení z 1,322 mil na 1,310 mil jednotek.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality