Rychlé zdražování hypoték se konečně zastavilo

Po pěti měsících velmi rychlého nepřetržitého růstu se úrokové sazby hypoték v listopadu poprvé zastavily. Neznamená to však, že hypotéky budou od teď levnější. Už v prosinci banky sazby opět zvyšovaly a další růst se očekává.

Centrální  banka na svém zasedání na konci listopadu zvýšila svou klíčovou úrokovou sazbu letos již po čtvrté. Poprvé to bylo s platností od počátku června, kdy následně došlo k prvnímu velmi výraznému meziměsíčnímu zvýšení sazeb hypotečních úvěrů. Následovala další dvě zvýšení dvoutýdenní repo sazby, což koresponduje se strmou křivkou v níže uvedeném grafu.

Na konci září ani října ČNB sazby již neměnila, proto došlo i k uklidnění na trhu hypoték. Během listopadu se jejich sazby zvýšily v průměru pouhé o 0,04 procentního bodu, například u pětiletých fixací to bylo jen 0,02 procentního bodu. Koncem listopadu však centrální banka přikročila k dalšímu navýšení repo sazby a úrokové sazby úvěrů opět rostly. To se projeví zpětně v prosincovém grafu. Na včerejším zasedání bankovní rady ČNB se rozhodlo o ponechání sazeb na jejich současné úrovni, analytici však očekávají další zvýšení na počátku příštího roku. Hlavním argumentem pro je vysoká a rostoucí inflace.

V grafu je vidět, jak se vyvíjely úrokové sazby nově poskytovaných hypotečních úvěrů během uplynulých pěti  let. Poslední hodnota FINCENTRUM HYPOINDEXU činí 5,28 %, což odpovídá situaci naposledy z května roku 2003. Historicky nejnižší (od roku 1996) byla dvoutýdenní repo sazba ČNB v období od května do října roku 2005, kdy činila pouhých 1,75 %, aktuální hodnota je přesně dvojnásobná. Její vývoj se odráží v ceně hypoték. Jak se tyto změny v praxi dotýkají dlužníků, znázorňuje následující graf, který zachycuje vývoj měsíční splátky hypotéky ve výši jednoho milionu korun s dvacetiletou dobou splatnosti. V současnosti tato splátka dosahuje 6 750 korun, v období nejnižších sazeb to bylo 5 860 korun. Rozdíl je přibližně 900 korun, v případě dvoumilionové hypotéky je to dvojnásobek. To pro někoho již může být  problém.

Počet a objem sjednaných hypoték

V listopadu sjednaly banky, které nám poskytují svá data, dohromady 7 094 nových hypotečních úvěrů v celkovém objemu 12,405 miliardy korun. Což je o přibližně 878 milionů korun více než v předchozím měsíci. Průměrná výše hypoték se nemění, již půl roku převyšuje 1,7 milionu korun. U hypoték s úrokovou sazbou fixovanou na jeden rok již přesáhla částku dva miliony korun.

Přehled některých údajů o hypotékách sjednaných během listopadu je uveden v následující tabulce.

Souhrn za listopad 2007 (údaje platí pro fyzické osoby)

Doba fixace
úrokové sazby:

všechny fixace dohromady 1 rok 5 let

FINCENTRUM HYPOINDEX

5,28 %

5,03 %

5,35%

Změna oproti minulému měsíci
(b. p.)*
 + 4*  + 9  + 2
Průměrná výše hypotéky (tis. ) 1 749 2 015 1 611
Měsíční splátka 1mil. hypotéky na 20 let () 6 754 6 616 6 792
Měsíční splátka 1mil. hypotéky na 15 let () 8 054 7 924 8 090
Účelovost úvěrů:
Podíl úvěrů na koupi na celkovém počtu úvěrů 68 % 77 % 67 %
Podíl úvěrů na výstavbu na celkovém počtu úvěrů 21 % 14 % 21 %
Podíl ostatních úvěrů na celkovém počtu úvěrů 11 % 9 % 12 %

Zdroj: Fincentrum
*4 bazické body = 0,04 procentního bodu

Metodika FINCENTRUM HYPOINDEXU

FINCENTRUM HYPOINDEX hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují tyto banky: Česká spořitelna, ČSOB, GE Money Bank, Hypoteční bankaKomerční banka, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Volksbank CZ a Wüstenrot hypoteční banka.

(Jana Jarošová, iDnes.cz)



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika