Důvěra stavitelů domů USA se v únoru mírně zlepšuje , NAHB

IQ-TRADE, 20.2.2008
Sentiment mezi americkými stavebními společnostmi se v únoru nepatrně zlepšuje. Zpráva Celonárodní asociace stavitelů domů (NAHB) a Wells Fargo v úterý uvedla že realitní tržní index v únoru stoupl o 1 bod na 20 bodů což je ale stále hladina poblíž říjnového historického rekordního dna 18 bodů v celé historii monitorování z roku 1985. Hladina 50 bodů odděluje expanzi od poklesu sektoru.

„Stavitelé zůstávají ve výhledu poptávky po realitách v současném ekonomickém prostředí opatrní. Realitní trh byl vždy motorem růstu ekonomiky. Od stimulového balíčku daňových úlev si slibujeme nastartování trhu a celé ekonomiky,“ uvedl nově zvolený prezident NHB Sandy Dunn.

Subindex současné situace prodejů jednogeneračních domů rostl o 1 bod na 20 bodů, index očekávaných prodejů v následujícím půlroce klesl o 1bod na 27 bodu, index zájmu zákazníků vyskočil o 5 bodu na 19 bodů. Tři ze čtyř regionů zaznamenalo zvýšení přičemž ten nejvyšší o 3 na 24 bodů na severovýchodě USA, o 2 na 24 bodů na jihu a o 2 body na 15 na západě. Na středozápadě indikátor stagnoval na 16 bodu.

Dnes bude zveřejněna další makrodata trhu realit, lednová započatá nová výstavba a počty povolení. Ekonomické odhady očekávají růst sezónního indikátoru započatých nových staveb v USA z prosincových 1,006 na 1,015mil jednotek ale další snížení počtu povolení z 1,068 mil na 1,040 mil jenotek.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality