Kolaps cen realit pokračoval v USA i v prosinci

IQ-TRADE, 26.2.2008
Podle S&P/Case Schiller realitního indexu klesly v posledním čtvrtletí 2007 ceny existujících domů ve Spojených Státech o rekordních 8,9% což je nejhlubší propad ve dvacetileté historii. Složený cenový index 10 metropolitních oblastí se oproti listopadu snížil o 2,3% a meziročně padá o rekordních 9,8%.

Měnová politika Fed výsledky v prosinci ještě nepřinesla. Zpřísněné úvěrové podmínky a inflace zpomalují poptávku. Kompozitní index cen 20 metropolí USA od Atlanty po Washington meziměsíčně klesl o 2,1%. Meziročně ubral rekordních 9,1%. Průměrné tržní odhady očekávaly meziměsíční pokles o 1,5%. Statistika se začala měřit v lednu 2000.

Robert Shiller, hlavní ekonom MacroMarkets LLC uznal že je situace na trhu velmi deprimující a nelze čekat rychlý obrat. Sedmnáct z dvacítky metropolitních oblastí zaznamenalo meziroční pokles z toho 14 rekordní pokles cen domů v celé historii.

V Miami zůstal trh neslabší. Ceny zde meziročně padají o 17,5%, následují Phoenix a Las Vegas -15,3% a San Diego -15%. Dvouciferný meziroční pokles zaznamenaly další čtyři oblasti. Pouze v Charlotte, Portlandu a Seattlu vykazují mírný meziroční růst cen.

Index je považovaný za klíčový indikátor cen existujících domů který analizuje jejich změny v čase na rozdíl od výpočtu střední ceny jednogeneračních domů prodaných během jednoho měsíce. Ta podle lednové statistiky NAR klesla o 5,1% a poprvé za poslední dva roky pod hranici $200 tis na $198,700. Nepříznivý je i 5,5% nárůst inventáře neprodaných domů což bude i v následujících měsících tlačit na ceny realit v USA.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality