Kolaps cen amerických realit pokračuje i v lednu 2008

IQ-TRADE, 25.3.2008
Realitní cenový index S&P/Case Schiller monitorující ceny existujích jednogeneračních domů napříč USA pokračuje v ostrém sestupném trendu i v roce 2008. Nabídka realit několikanásobně převyšuje poptávku a svou daň si vybírá i nárůst exekucí a zpřísněné podmínky úvěrů. Spotřebitelská důvěra klíčový indiklátor budoucích útrat domácností z tohoto důvodu klesá na
5-leté minimum. Na jaře obvykle dochází k oživení poptávky. Pozorovatelé ale varují že obrat na trhu lze čekat nejdříve v pozdním létu.

V lednu vykazuje složený cenový index 10 metropolitních oblastí 19 měsíců poklesu v řadě. Oproti prosinci klesá o 2,3% na 196,06 a meziročně o rekordních 11,4%.

Kompozitní index cen 20 metropolí USA od Atlanty po Washington meziměsíčně ubral o 2,4% na 180,65. Meziročně klesá o 10,7%.

David M Blitzer, prezident IC Standard&Poor´s uznal že je situace na trhu realit nepříznivá, ceny domů n USA stále klesají až na rekordní minima a nelze čekat rychlý obrat. Devatenáct z dvacítky metropolitních oblastí zaznamenalo meziroční pokles, z toho 16 na historická rekordní minima. Pouze v Charlotte, Severní Karolíně, rostou ceny domů o 1,8%.

V Las Vegas a Miami zůstal trh neslabší. Ceny zde meziročně padají o 19,3%. Následují metropole Phoenix-18,2%, San Diego-16,7% a Los Angeles -16,5%. Dvouciferný meziroční pokles zaznamenalo dalších sedm oblasti. V devíti oblastíech je pokles jen mírný.

S&P/Case Schiller index je považovaný za klíčový indikátor cen existujících domů který analizuje jejich změny v čase na rozdíl od výpočtu střední ceny jednogeneračních domů prodaných během jednoho měsíce.

Prodeje existujících domů se podle NAR po 6měsících v únoru nečekaně zlepšil o 2,9% na 5,03 mil sezónně přepočtenýhch jednotek Medián cen ale opět klesl o 8,2% ještě hlouběji pod hranici $200 tis na $195,900 což nejhlubší meziměsíční pokles od roku 1999. Nepříznivý je 39,1% meziroční nárůst inventáře neprodaných domů což bude i v následujících měsících tlačit na ceny realit v USA.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality