Potenciál dřevostaveb v Čechách roste

Potenciál dřevostaveb v Čechách roste

 

Ačkoliv trend bytové výstavby neustále pokračuje, o dřevostavby je v porovnání se zděnými domy stále nízký zájem. Za minulá léta dřevostavby pokrývají pouhé 1 % z celkového množství novostaveb. Přesto lze však říci, že obliba dřevěných domů v posledních letech neustále stoupá. Historicky bylo dřevo běžně užívaným materiálem pro výstavbu domů, ale v minulém století téměř ustoupilo do pozadí. 

 

Protože zpracování materiálu na výrobu dřevostaveb je energeticky méně náročné než u ostatních produktů, dá se v budoucnosti počítat s jeho rozvojem a také s větší podporou od státu a Evropské unie. „Další pozitivní vlastností dřevostaveb je také to, že se jedná o energeticky úsporné stavby, kdy náklady na jejich provoz mohou být až několikrát menší,“ říká Ing. David Kasper, majitel společnosti KASPER CZ.  Dřevo je ideálním materiálem pro výstavbu bytových domů, jelikož svou povahou přispívá k zajištění zdravého vnitřního prostředí.

 

Firma KASPER CZ se již od roku 1994 zabývá navrhováním a výrobou dřevěných nosných konstrukcí se styčníkovou deskou a jen za loňský rok se jim navýšil počet zakázek o více jak 17 %. „Jedním z důvodů, proč naši zákazníci upřednostnili dřevostavby, je rychlá montáž konstrukce, která trvá obvykle jen pár týdnů,“ podotýká Ing. Šrůtek, projektant této společnosti.

 

Právě díky postupně se zvyšující poptávce po dřevěných konstrukcích se společnost KASPER CZ rozhodla investovat do nového výrobního areálu v Trutnově.  „Do zimy letošního roku budou nadále fungovat obě výrobní pobočky v Úpici a Bohuslavicích. Poté přemístíme naše strojní zařízení do nově vybudovaného areálu v průmyslové zóně Poříčí Trutnov, kde bychom rádi na jaře roku 2009 opět zahájili výrobu,“ uvádí dále Ing. Kasper.

 

Nový výrobní areál umožní nejen momentálně zvýšit produkci výrobků a produktivitu práce, ale i do budoucna bude moci společnost pružně reagovat na případnou zvyšující se poptávku trhu. Areál průmyslové zóny Poříčí byl v minulosti využíván jako sklad pohonných hmot. Jako jedna z mála se firma KASPER CZ rozhodla využít podpory Evropských strukturálních fondů pro rozvoj tzv. brownfieldů – bývalých průmyslových ploch, většinou s ekologickou zátěží.

 

Bližší informace o firmě KASPER CZ, dřevěných konstrukcích a o aktuálních slevách lze nalézt u stánku společnosti na veletrhu Stavební veletrhy Brno 2008, případně na internetových stránkách www.kaspercz.cz

 

www.kaspercz.cz

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Nové bydlení