Realitní sektor je klíčový pro zotavení americké ekonomiky, Paulson

IQ-TRADE, 22.7.2008
Americký ministr financí Henry Paulson uvedl v pondělí pro CNBC že klíčem k ekonomickému zotavení je dobré fungování realitního trhu. K tomu aby došlo k jeho oživení je pomoc na trhu hypoték. Návrh novely zákona je podpora Government Sponzored Enterprises (GSE) tedy státem podporovaných korporací které nabízí finanční služby po loňské hypoteční krizi.

Cílem GSE je zlepšit dostupnost a náklady úvěrů a hypoték největšího segmentu půjčování ve kterém GSE operuje. Tyto služby nabízí hypoteční banky Fannie Mae, Freddie Mac a dalších 12 federálních hypotečních bankovních ústavů. Podle Paulsona bude důležité přijmout dočasné kompetence a obnovit důvěru v GSE a realitní trh. Ministr si je jistý že Kongres tento týden schválí zákony.

Na otázku současných předpisů Komise pro cenné papíry (SEC) a jejich omezení pro short selling Paulson řekl že je byl zásadně proti ale je potěšen že SEC monitoruje trhy zda na nich nedochází k manipulacím a domluvám.

Počet bank které postihla hypoteční krize podle jeho názoru stále roste. Vláda tento měsíc převzala největší spořitelnu IndyMac. Paulson současně ujistil vkladatele že jsou jejich protředky v americkém bankovním systému v bezpečí. Nakonec poznamenal že kapilové trhy mají jeho důvěru což je jedna z cest jak podpořit americký dolar.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality