Květiny koupelně sluší

Living, 18.9.2008

 

Hlavním posláním každé koupelny je fyzická, ale i duševní očista. K uvolňující horké lázni často přidáváme pro větší míru relaxace nejrůznější olejíčky s výtažky z květin, které mají aromaterapeutické účinky. Ti nejnáročnější odpočívají dokonce se samotnými okvětními plátky. K dobytí energie, ale také ke zkrášlení interiéru nám však mohou v koupelně posloužit i květiny živé.

 

Koupelna se na první pohled vůbec nezdá být místem vhodným k pěstování jakýchkoliv květin. Provází ji neustálé vlhko a ještě k tomu většinou teplo, navíc za omezených světelných podmínek. V podobných podmínkách se vyskytují květiny rostoucí v tropických deštných pralesech nebo jiných vlhkých a teplých koutech světa. A právě koupelna vytváří pro tuto zeleň v našich jinak nevyhovujících podmínkách ideální klima. Jeden požadavek tu ovšem je: dostatek světla. Nemáme-li tedy koupelnu bez okna, bude se zde dobře dařit všemožným druhům kapradin, liánovitých rostlin, tropickým travinám, ale i některým okrasným květinám, které hýří pestrými barvami. Zeleň bude koupelně nejen slušet, ale také povzbudí naši mysl.

 

Ideální prostředí pro kapradiny

Z hlediska teploty, světla i vlhkosti se do koupelny skvěle hodí nejrůznější kapradiny. Například ledviník ztepilý (Nephrolepis exaltata linda), který pochází z tropických oblastí a je charakteristický vícenásobně zpeřenými listy, které mohou být zvlněné se zkadeřenými okraji. Ve spodní části listu má malé hnědé tečky – výtrusy. Nephrolepis miluje vlhkost vzduchu 50-55 procent a rosení. Je to velice nenáročná a odolná rostlina, takže nebude vyžadovat ani zvláštní péči. Důležité je intenzivní zalévání odstátou vodou neobsahující vápno do misky pod květináčem. Půda musí být stále vlhká. U světla platí, že čím světlejší koupelna, tím pro rostlinu lépe, ovšem nevystavujeme ji přímému slunečnímu záření. Úplně ideální je lehký polostín. Ledviník patří k teplomilným kapradinám a vyhovují mu teploty 20 až 22 oC v letním období a 15 až 18 oC v zimním. U vyšších teplot je nutná i vyšší vlhkost. Co ovšem nesnese, je průvan. Proto jej raději neumisťujme přímo k oknu. Ledviník od května do srpna přihnojujeme jednou za dva týdny tekutým hnojivem pro pokojové rostliny zdobné listem. Listy ledviníku mohou dosáhnout až jednoho metru. Přesazujeme jej na jaře, pouze pokud kořeny již zaplnily celý květináč. Půda musí být slabě kyselá a rašelinitá.

Z kapradin je u nás velmi oblíbený také sleziník (Asplenium scolopendrium). V interiérech se nejčastěji využívá sleziník hnízdový, který má velké celistvé listy a sleziník dvojtvarý s členitými listy. Asplenium nidus zase připomíná ptačí hnízdo a nese na okraji dospělých listů mladé rostlinky.

V koupelně se bude dobře vyjímat také Platycerium neboli parožnatka. Je to vzhledově velmi zvláštní kapradina, jejíž listy připomínají paroží losa. Ďáblův vous zase evokuje kapradina zvaná netík (Andiantum).

 

Tropický deštník

Šáchor (Cyperus) je celosvětově rozšířená rostlina a skýtá přes čtyři sta druhů. Za dob starého Egypta byla využívána k výrobě pergamenu, jiný druh zase pro jedlé kořínky. Připomíná trávu a má tuhé rákosovité stonky s růžicí úzkých listů podobných rozevřené kostře deštníku. Stejně jako kapradiny šáchor potřebuje dostatek světla, ale nesnese přímé záření. V létě mu bude vyhovovat teplota okolo 20 oC, v zimě asi 13 oC. Protože rostlina pochází z bažin a břehů řek Madagaskaru, je potřeba ji hojně rosit, nejlépe obden. Šáchor by měl v podstatě neustále stát ve vodě – pokud bychom na něj zapomněli, již další den by zežloutnul. Delší nepřítomnost vyřešíme jednoduše tím, že jej postavíme do větší nádoby s vodou. Šáchor dorůstá do výšky 40 až 70 cm a žije velmi dlouho. Během léta nás potěší i malým klasovitým květenstvím žluté barvy, během kterého rostlinu hnojíme dvakrát měsíčně tekutým hnojivem rozpuštěným ve vodě. Ideální je hlinitá půda s rašelinou.

 

Liána v koupelně

S monsterou se v českých domácnostech setkáme velice často. V tropických deštných pralesech roste na stromech jako liána. Této rostlině s impozantními kožovitě lesklými a perforovanými listy se bude skvěle dařit právě v koupelně, kde má ideální podmínky pro svůj růst. Za příznivých podmínek totiž Monstera dorůstá do výšky 3 až 5 metrů. Tmavě zelené listy mají průměr asi půl metru. Mladé listy jsou srdčité a celistvé, ve starších se postupně začínají tvořit otvory. Rostlinu zdobí voňavé květenství z bílého toulce. Odrůda ´Variegata´ se vyznačuje bílými a žlutými skvrnami na listech. Optimální teplota pro monsteru je běžná pokojová, ale nebudou ji vadit i vyšší teploty při zachování vlhkosti vzduchu, které zapříčiní rychlejší růst. Má ráda mírně jasné stanoviště až lehký polostín. Monstera není náročná na zalévání (nesmí zcela vyschnout, ale nepřemokřuje se), důležité je ale rosení, o které se však v koupelně nemusíme příliš starat. Mladou rostlinu je nutné každoročně přesazovat, protože její kořeny se rychle rozrůstají. Pro zdraví rostliny je nutný dostatečně velký květináč. Květinu přihnojujeme dvakrát týdně kombinovaným hnojivem pro pokojové rostliny. Vhodný je rašelinový substrát nebo jednotná zemina.

Do koupelny je vhodný i filodendron (Philodendron scandens), také v České republice velmi rozšířená liána s menšími srdčitými listy. Zvláště dobře se bude vyjímat v závěsných nádobách

Více se dočtete v časopise Living Koupelna  3/2008.

Autor -  Tereza Doležalová



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Koupelna