Co nového v koupelně?

Living, 19.9.2008

Co je v poslední době nového v českých koupelnách? Podstatným trendem je to, že se mění z místa určeného pro očistu na prostor určený pro relaxaci. Tímto kopírují i celosvětový směr, který se vždy po uvedení na světových veletrzích časem úspěšně během roku či dvou stěhuje i do české kotliny.

 

Tomu se přizpůsobují nejen vzory a tvary sanity, ale i vnímání koupelny z dílen architektů. Ti se (občas) snaží v projektu domu věnovat koupelně větší prostor než v minulosti. Tam, kde to nelze, supluje jejich práci vývojové oddělení výrobce nabízející modely pro malou koupelnu. Takže majitelé koupelny se nespletou ani v jednom případě. Mají možnost si vybrat velkorysé řešení do koupelny o velikosti obývacího pokoje, ale i pro rekonstrukci v panelovém domě.

 

Jako obytný prostor

S velikostí prostoru souvisí i základní rozhodování o tom, jak bude nová koupelna vypadat. Každý si pamatuje lákavé katalogové obrázky koupelen, kde uprostřed vévodí samostatně stojící vana. Aby dokonalosti nebylo dost, obrázek rámuje východ do prosluněné zahrady (malá šťastná rodina). Podlahu nekryje neosobní obklad, ale minimálně část tvoří dřevěná podlaha, nechybí květiny, obrazy na stěnách. To vše vytváří dojem, jakoby se vybavení koupelny v místnosti ocitlo jen tak mimochodem. Jakoby šlo o další z obytných místností, kde je mimo čtení knihy nebo sledování televize taky možné občas se umýt, vysprchovat nebo si napustit vanu.

Tento trend je velmi silný, milují ho všichni architekti a designéři, protože při tvorbě nemusí aplikovat tisíce omezujících požadavků na prostor, účelnost. Pro toto využití se pak mohou „rozmáchnout“ a servírovat nám modely, které popírají opačnou školu, která vyznává úspornost a účelnost. Takovou, která nakonec slouží devadesáti procentům populace, a to nejen u nás, ale i v zahraničí. Skutečností zůstává, že většina lidí nebydlí v rodinných domcích, ale v bytových domech, kde jsou náklady na výstavbu tvrdě podřízeny tlaku na cenu za metr čtvereční a s tím souvisejícím omezením plochy pro provozní místnosti v poměru k obytným. Jinak se prodejcům prezentuje světlý prostorný byt, kde nikoho nezarazí koupelna velikosti dlaně (z dřívějška je hodně lidí ostatně na podobný standard zvyklých) než byt, kde se sice na sociální zázemí klade velký důraz, ale obýváku chybí vchod na terasu nebo (na úkor koupelny) třeba komora.

 

Úspěšné malé řady

Důsledkem podobného uvažování je hromadná projekce moderních bytových domů, které kopírují nešvary panelové výstavby a místo koupelny opět nabízejí komůrky o třech metrech čtverečních. Zde naštěstí reagují výrobci a nabízejí nejen sanitu, ale kompletní vybavení určené pro malé koupelny.

Základním úkolem, který si před sebe kladou, je pokusit se i do malého prostoru vtěsnat nejen i vanu, ale sprchový kout. Jestli je totiž současný trend v něčem charakteristický, tak v tom, že se snaží oddělit fázi očisty a relaxace. To umožní vestavba obou těchto zařízení v jednom prostoru, přičemž sprcha se používá pro běžnou denní hygienu, zatímco vana mnohdy zahálí i celý měsíc, než si majitel bytu najde čas na to, aby si v ní užil chvilku s relaxací. A pak už to může být i v kombinaci s hydromasáží nebo vonnými oleji.

V rámci výrobních programů současné produkce ani toto nemusí být problém: pro malý prostor určené asymetrické vany mohou přímo navazovat na sprchový kout jako jediný celek, zúžená část vany pak uvolní místo pro umyvadlo. Předpokladem pro podobné maximalistické řešené (v dostupném prostoru) je ale vypudit z koupelny pračku, ta stěhuje obvykle do kuchyně. Předpokladem je ale (hlavně v panelovém bytě) spojit rekonstrukci koupelny také s obnovou kuchyně a novým uspořádáním zásuvek a spotřebičů, případně s probouráním příčky kuchyně s obytným prostorem.

 

Více se dočtete v časopise Living Koupelna  3/2008.

 

Autor - Marek Burza

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Koupelna