Na pánské téma

Living, 19.9.2008

I největší podpantofelník dá přednost pisoáru čili urinalu před toaletní mísou. Tento maskulinní vynález, známý už z antiky, si nechal patentovat v USA (splachovací verzi) Andrew Rankin v roce 1866. Pisoár postupně přestal být synonymum veřejných záchodků, protože současní muži si rádi dopřejí pohodlí i doma!

 

Pisoáry (vedle manželek věčně nespokojených se zvednutým prkénkem na WC) doporučují urologové. Močení vestoje se považuje za přirozené a pohodlné; avšak nemusí vyhovovat těm, kteří trpí zvětšenou prostatou.

Pro pisoár mluví i praktické hledisko: lépe se kolem něho udržuje pořádek a má menší spotřebu vody (od 0 do 1,5 litru) než klasický záchod. Pokud jsme velmi spořiví nebo uvažujeme ekologicky, pořiďme si pisoár bez splachování. Možná je to k smíchu, ale v domácnosti plné mužů (například manžel plus tři synové, o dědečcích nemluvě) se taková investice určitě vyplatí po všech stránkách. Pisoár zabere minimum místa, běžně ho lze instalovat třebas do rohu. Nevýhody? Možná jen to, že se nedoporučuje instalace v koupelně, nýbrž na WC. Ani malý prostor není protiargumentem, protože výrobci nabízejí pisoáry rozličných velikostí a hloubek. Nejmělčí model vyžaduje pouhých 15 centimetrů! Stačí jen rozvážit, který je do našeho domova nejvhodnější, proto při stavbě domu nebo rekonstrukci bytu na něj pamatujme již v projektu: přívod vody je ve výšce 87,5 centimetru, odpad ve výšce 42,5 centimetrů.

Základní rozdíl v pisoárech je v přívodu vody – může být horní, tj. venkovní, nebo vnitřní, který je skrytý. Oba typy mají volitelné splachování. Nejběžnější nad- i podomítkový systém se ovládá manuálně a lze u něho přednastavit objem splachované vody. Technicky vyspělejší je splachování senzorové, které je bezdotykové. Například Japonci vyvinuli senzor zvukový reagující na hlas. Když zavelíme „Spláchni!“ – a to v 30 jazycích, pisoár poslechne. U senzorických typů splachování nemůže být na pisoáru poklop, aby neclonil fotobuňku či ji neaktivoval pohybem. Technologicky ještě dokonalejší je radarový splachovač na zadní straně urinalu, který reaguje na pohyb uvnitř mísy: aktivuje splachování, jakmile se zčeří stálá vodní hladina.

 

 

Více se dočtete v časopise Living Koupelna  3/2008.

 

Autor – Marie Krausová

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Koupelna