Ostrůvek hlavně pro děti

Living, 19.9.2008

 

Dům na půdorysu ve tvaru L vznikl na místě bývalého statku. Majitelé původně uvažovali o jeho důkladné rekonstrukci a vestavbě podkrovního bytu, když se však se stavbou přibližně před šesti lety začalo, ukázalo se, že nosné zdi jsou v horším stavu než předpokládali. Rozhodli se tedy původní dům zbourat a na jeho místě vystavět nový, který by zachoval původní půdorys i výšku hřebene střechy. Na místě zbourané stodoly ve dvoře vznikla zahrádka a malý domek pro hosty.

 

V podkroví pod sedlovou střechou je byt našich hostitelů. Kuchyně tvoří opravdové srdce bytu, neboť je umístěna v nároží pravoúhlého půdorysu. Množství denního světla zajišťují střešní okna nadstandardní velikosti. Kuchyně je dostatečně prostorná, aby zde našel místo také velký stůl pro pětičlennou domácnost. Roh místnosti byl využit pro spíž, která je díky své celkem velkorysé ploše využívána nejen pro potraviny. Je zde také umístěn mrazák, který tak nezabírá prostor v kuchyni.

 

Kuchyně přizpůsobená životu

Před realizací kuchyňské linky Šárka obešla pár kuchyňských studií a nechala si vytvořit návrhy linky pro danou dispozici. Nakonec se rozhodla pro typizovaný kuchyňský nábytek z obchodního domu, který ji oslovil svou variabilností a možností dokupovat jednotlivé skříňky. Design zvolených dvířek je klasický a má příjemnou krémovou barvu. Pracovní deska z masivního dřeva navozuje dojem útulnosti.

„Že bych chtěla nejen skříňky u stěny, ale i ostrůvek, jsem věděla hned,“ říká Šárka. „Je to perfektní místo například pro pečení vánočního cukroví, když se děti chtějí zapojit, a nakonec k němu rády usedají i návštěvy."

Nejdříve si sama vytvořila návrh linky z modulového systému. Montáž nábytku zvládli s manželem sami a vzpomíná, že vše bylo celkem snadné díky přehledným návodům. Teprve když byly skříňky a výsuvy na místě, dokázala si Šárka představit jejich budoucí využití a podle něj dokoupila vnitřní vybavení – příborníky, rozdělovače a drátěné koše.

Další skříňky se objevovaly postupně, když Šárka usoudila, že pro ně našla vhodné místo i náplň. V rohové části je zásuvka se složeným žehlicím prknem pro příležitostné žehlení. Jeho rozložení je dílem okamžiku, jak nám Šárka sama předvedla. V dalším rohu je místo pro láhve s vínem.

 

Více se dočtete v časopise Living Kuchyně 3/2008

 

Autor . Monika Smekalová

 

Foto Vavřinec Menšl



Názory na článek
Na dané téma nejsou žádné názory.

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie



Články Kuchyně