Index nevyřešených prodejů domů USA v srpnu vyskočil o 7,4pct

IQ-TRADE, 8.10.2008
Index podepsaných ale dosud neuzavřených smluv na nákup jednogeneračních domů USA (PHSI) v srpnu vyskočil o 7,4% na 93,4,5bodů z revidované hodnoty 87,0 v červenci, uvedla zpráva Celonárodního sdružení realitních kanceláří (NAR). V březnu letošního roku indikátor klesl na rekordní dno 83 bodů. Americké NAR dále uvedlo že je index nejvýše od června 2007 těsně před hypoteční krizí a v neziročním srovnání o 8,8% výš než před rokem kdy dosahoval 85,8bodů.. V červenci 2007 pak 92,8bodů.

Průměrné ekonomické odhady čekaly pokles indexu o 1,2% z předběžných 86,5bodů. Hodnota 100 znamená aktivitu podepsaných smluv v lednu 2004. Statistika nevyřešených prodejů domů je klíčový indikátor budoucí aktivity realitního trhu který odráží vzorek 20% transakcí prodejů existujích domů v USA. NAR je největší obchodní asociace USA zahrnující asi 1,3mil členů v realitním sektoru.

Hlavní ekonom NAR Lawrence Yun se domnívá že snad došlo k oživení není však jisté zda bude trvalé. Lidé využívají velmi nízké ceny domů na trhu a poptávka nejvíce roste ve státech California
, Nevada, Florida, Arizona, Rhode Island a Washintonu D.C. Současně naplno udeřila úvěrová krize a postihuje žadatele o hypoteční úvěry. Ve všech oblastech PHSI roste, na západě USA vyskočil o 18,4%. Důvěra v realitní sektor roste po převzetí hypotečních bank FNM a FRE. Výsledek by mohl pozitivně ovlivnit statistiku počtu prodejů existujících domů.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality