Tepelná čerpadla aneb proč se rozuhodnout pro tepelné čerpadlo II.díl

Petr Hanisch, 13.10.2008

Tepelná čerpadla aneb proč se rozhodnout pro tepelné čerpadlo I.díl

Pokračování Tepelná čerpadla II.díl

tepelné čerpadlo V podmínkách České republiky se jako nejvýhodnější systém pro běžný rodinný dům jeví systém země/voda s odběrem tepla z plošného kolektoru zakopaného v zahradě. U tohoto druhu tepelného čerpadla získáváme nejvyšší topný výkon avšak s vyššími pořizovacími náklady. Pokud má dům malý pozemek nebo je obtížné provést výkopy, lze využít variantu s vrtem či tepelné čerpadlo se systémem vzduch/voda. Tepelná čerpadla fungující na principu vzduch/voda jsou investičně méně nákladné (odpadají u nich zemní práce) a vhodné u domů menší zastavěné plochy. Právě nízké pořizovací náklady pak činí toto zařízení dostupné většině stavebníků.

 

Čerpadla se zemním kolektorem mají nižší provozní náklady, výrazně delší životnost a úplně odpadají problémy s hlučností venkovního dílu vzduchového čerpadla.  Obava, že kolektor tepelného čerpadla bude ovlivňovat vegetaci v zahradě je zcela zbytečná. Pokud je kolektor v zahradě správně spočítán a proveden, tak zahradu nijak neovlivňuje.

 

nízkoenergetický dům Dalším důležitým momentem při výběru tepelného čerpadla je i zajištění určité finanční nezávislosti. Drtivá většina stavebníků využívá pro financování stavby hypotéku. Náklady na plyn a elektřinu jsou hned po hypotéce obvykle druhou největší položkou v rodinném rozpočtu. Například v Ekonomických stavbách lze díky partnerství se společností Tepelná čerpadla IVT pořídit tepelné čerpadlo vzduch/voda za bezkonkurenční dotovanou cenu 150 000 , což představuje řádové navýšení hypoteční splátky za dům o 550 měsíčně, avšak úspory za teplo tento náklad bohatě vyrovnávají a ještě šetří. Ve výsledku tak má klient postavený dům s velmi moderním a progresivním způsobem vytápění a celkové náklady hypotéka + energie jsou nižší, nežli kdyby topil postaru plynem (viz. graf porovnání provozních nákladů)

 

 Graf porovnání provozních nákladů plynové kotle / tepelná čerpadla

tepelná

* Platí pro menší, dobře zateplený rodinný dům s tepelnou ztrátou 7,1 kW, v oblasti s výpočtovou teplotou -150C, ohřev vody pro 4 obyvatele. 

 

 

Tepelná čerpadla a jejich užití v zahraničí

Na západ od nás se tepelná čerpadla využívají pro vytápění naprosto běžně již několik desítek let. Velmi zajímavé jsou však regionální rozdíly ve střední Evropě. Na Slovensku jsou pojmy jako tepelné čerpadlo, nízko-energetický dům, pasivní dům či solární panely již několik let naprostým hitem. Veškerá odborná média tyto varianty stále dokola skloňují a lidé je ve velkém procentu poptávají. Na Slovensku jde o velmi silný trend, kdy lidé tyto prvky požadují často bez propočtu ekonomické návratnosti. Dalo by se říci, že Česká republika je jakýmsi středním proudem. Někteří znají pojem tepelné čerpadlo a jeho základní principy fungování. Stále se však najdou takoví, kteří o tomto zařízení nemají žádné znalosti. Většinou se tedy Češi rozhodují na základě výpočtu nákladů, úspor a efektivity. Překvapivá je však situace v Polsku. Na tomto velkém a rychle se rozvíjejícím trhu je pojem tepelné čerpadlo naprosto neznámým a není tedy ani používaným zdrojem vytápění.

 

Komu je čerpadlo určeno?

tepelné čerpadlo vzduch/vzduch vnitřní jednotkaUvažovat o tepelném čerpadle by měl především ten, kdo plánuje stavbu nového domu, a také lidé, kteří provádějí celkovou rekonstrukci obydlí. Čerpadlo může být vhodné i v situaci, kdy stávající topný systém dosluhuje a je třeba vyměnit ho za nový. V těchto případech si od nákladů na zřízení tepelného čerpadla můžeme odečíst náklady na klasický topný systém, jehož instalaci bychom museli provést tak jako tak. Tepelné čerpadlo není vhodné pro starší objekty s nedostatečnou tepelnou izolací.

 



O společnosti Ekonomické stavby

Ekonomické stavby jsou předním výrobcem zděných rodinných domů, který každoročně realizuje a předává svým klientům v České republice a na Slovensku přes 300 domů. Už od počátku své činnosti se zaměřuje na kvalitu a šíři nabídky služeb, která je svým rozsahem na trhu ojedinělá.

tepelné čerpadlo země/voda rekuperační jednotka Cílem Ekonomických staveb je zpřístupnit bydlení v rodinném domě co nejširšímu spektru zákazníků, čehož dosahují širokou nabídkou služeb – od individuálního projektu, přes vyřízení stavebního povolení a zajištění financování až po samotnou realizaci – a příznivými cenami. Ekonomické stavby chtějí být spolehlivým a stabilním partnerem pro výstavbu rodinných domů, který vždy nabízí něco navíc.


Více informací na www.ekonomicke-stavby.cz.

 

 

Tepelná čerpadla aneb proč se rozuhodnout pro tepelné čerpadlo I.díl



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika