US - ceny domů klesají, daně z nich ale NE

Američané letos zaplatí na daních z nemovitostí cca 400 mld.USD, což je zhruba o 25% více než v roce 2004 a dvojnásobek hodnoty placené před lety. Spolu s mnohdy dramatickým poklesem cen nemovitostí by bylo logické počítat také s opětovným poklesem daní z nich placených. Podle analytiků ale s touto korelací nemohou Američané letos příliš počítat. Mechanismy ocenění domů pro účely výpočtu daně z nemovitosti totiž tentokrát budou pracovat proti nim.

Odhaduje se, že až 80% všech majitelů nemovitostí na letošním vypořádání daně z nemovitostí uvidí pokles ceny svých nemovitostí. Průměrná cena již existujících domů podle Housing Opportunity Index sestavovaný pro potřeby National Association of Home Builders poklesla v prvním pololetí meziročně o 25%. Při stanovování hodnoty domu pro vyměření daně však odhadci většinou vycházejí z údajů předchozího roku. Doposud v prostředí rostoucích cen byl tento mechanismus pro majitele výhodný. Při opačném vývoji na trhu se ale s velkou pravděpodobností otočí v jejich neprospěch.

Dalším důvodem, který nyní pracuje v otázce daní z nemovitosti proti samotným majitelům je fakt, že v některých amerických státech se při stanovování daně vychází z prodejní ceny domu dosažené při poslední změně majitele. Toto pravidlo platí například v Kaliformii. Washingtonu, Massachusetts a Idahu. V prostředí rostoucích cen bylo toto pravidlo pro najitele výhodné, protože například dům v Kalifornii koupený před 10 lety a hodnocený trhem na 500 000 USD je zdaňován stále podle původní ceny, která se pohybovala na úrovni 200 000 USD. Při opačném vývoji cen na trhu se tento mechanismus opět staví proti novým majitelům.

Posledním důvodem pro setrvání dosavadních daní je prostý fakt, že tyto daně jsou pro většinu US států v podstatě zásadním zdrojem příjmů a proto je nebudou chtít jakkoli zmenšovat.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality