Skanska přináší na trh desítky nízkoenergetických bytů

P r a h a (16. října 2008) – Ochlazení poptávky, které v posledních měsících s větší či menší intenzitou pociťují bytoví developeři v České republice, dává prostor pro vznik projektů s vyšší přidanou hodnotou. Právě v těchto dnech přichází Skanska jako první velký developer v zemi s nabídkou energeticky úsporných bytových domů. V úvodní etapě projektu Milíčovský háj jih a východ v Praze 11 je 66 bytů ve standardu Komfort EKO, které díky rekuperačnímu systému větrání a zateplení fasády umožňuje ušetřit 40-50 % nákladů na vytápění. V letošním roceSkanska v prodeji celkem 850 bytů, pro klienty navíc připravila specializované služby a akční nabídky.

 

Investice do energeticky úsporných projektů je pro Skanska logická jak celosvětově, tak i v rámci České republiky. Vlajkovou lodí je například budova ČSOB, která za svou environmentální příznivost získala již řadu architektonických, stavebních i ekologických ocenění, nebo například Seminární centrum v Hostětíně – první pasivní dům v zemi určený pro veřejné využití. „Pro klienta, ať už jde o soukromou či veřejnou instituci, nebo občana je podstatné, že energeticky úsporný dům umíme vymyslet i postavit, říká Petr Fanta, generální ředitel Skanska Reality.

 

Situace na trhu

Postupné ochlazování poptávky na trhu bydlení je patrné od jara, Skanska jej ale pociťuje zatím jen mírně. „Zatímco v lednu a únoru jsme oproti minulým letům prodávali dvojnásobek bytů, od jarních měsíců začala poptávka slábnout. Od září se ale trend začal lámat a nyní jsme jen cca 10 % pod plánovanými prodeji,“ komentuje ředitelka prodeje a marketingu společnosti Skanska Reality Naděžda Ptáčková.

 

„Zájem o byty zde stále je, klienti jsou pouze náročnější, hledají silné developery a zajímavé projekty. Naší výhodou je i to, že pro financování projektů nečerpáme bankovní úvěry, ale využíváme silného finančního zázemí naší mateřské společnosti,“ dodává Petr Fanta.

 

Milíčov a jeho nízkoenergetická část

Projekt Milíčovský háj jih a východ v ulici Novomeského v Praze 11 je společným dílem developera, renomovaného architektonického studia QARTA ARCHITEKTURA a předních odborníků v oblasti nízkoenergetického bydlení. V první části areálu vznikne celkem 120 bytů 1+kk až 5+kk, z toho 66 nízkoenergetických ve třípatrových viladomech, které doplní 54 byty ve standardu Rodina. Bytové domy a viladomy budou po dokončení obklopeny zelení a odpočinkovými plochami, které podtrhnou charakter stavby. Celkem projekt nabídne 750 bytů, z toho 170 v nízkoenergetické variantě.

 

„Energeticky úsporné bydlení je na vzestupu, ale v Česku se dosud stavěly pouze rodinné domy, s většími projekty zde chybí zkušenost. Milíčovský areál proto chápeme jako velkou výzvu a důkaz toho, že je možné zkombinovat ekologickou efektivitu a přírodní materiály s moderními architektonickými principy,“ říká jeden z architektů projektu Jiří Řezák ze studia QARTA ARCHITEKTURA.

 

Energetická náročnost budov určuje množství energie spotřebované při jejich standardizovaném užívání. U domů se hodnotí dva aspekty – obálka budovy a její celková energetická náročnost. Množství spotřebované energie vyjadřuje sedm pevně daných kategorií A až G, příslušná hodnota je uvedena na tzv. energetickém štítku obálky budovy nebo na průkazu energetické náročnosti budovy. V kategorii A jsou pasivní domy, G označuje stavby mimořádně nehospodárné. Od 1. ledna 2009 vstoupí v platnost zákonná povinnost, podle níž všechny novostavby musejí splňovat požadavek na nízkou energetickou náročnost budovy.

 

„ Milíčovské byty Komfort EKO spadají do kategorie B, tedy úsporný, nízkoenergetický dům, a se spotřebou 43-82 kWh na čtvereční metr plochy mohou majitelé ušetřit 40 až 50 procent nákladů za teplo. Věříme, že projekt si snadno najde své příznivce,“ říká Miroslav Urban, energetický expert z ČVUT, který tepelnou náročnost projektu ověřoval.

 

Princip nízkoenergetického domu spočívá v důkladném zateplení obvodového pláště a řízeném větrání s rekuperací tepla.

 


Základní informace:

Název: Milíčovský háj jih a východ, 1. etapa

Lokalita: Praha 11

Investor: Skanska Reality a.s.

Počet bytů: 120

Počet domů: 27

Velikost bytů: 1+kk až 5+kk

Cena: 53 249 Kč/m2 včetně sklepní kóje a DPH

Předpokládané zahájení výstavby: léto 2009

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Nové bydlení