GUSTAVBERG je držitelem ocenění EMAS

Švédská společnost Gustavsberg, zabývající se výrobou sanitární keramiky a koupelnového vybavení, se čím dál více zaměřuje na ekologii. Výroba v Gustavsbergu je již celou řadu let nositelem certifikátu ISO 9001. Za aktivní přístup ke zlepšování kvality postupů a ochrany životního prostředí ve všech částech výroby byl podnik oceněn také certifikátem ISO 14001. Snaha společnosti Gustavsberg o zlepšení kvality a ochranu životního prostředí nakonec vedla koncem loňského roku i k získání prestižního ocenění na ceremonii EMAS (Eco-Management and Audit Scheme) v Lisabonu. Do soutěže bylo nominováno 32 nejúspěšnějších společností registrovaných u EMAS.

 

Vítězství Gustavsbergu přinesla rozsáhlá a dlouhodobá práce v továrně ve Švédské Vargardě. Podrobnému přezkoumání bylo podrobeno vše od technologií pro úsporu elektrické energie a vody, použitých ve vyráběných kohoutech, přes jednotlivé fáze výroby až po transport a využití energie, což umožnilo společnosti Gustavsberg zvýšit objem výroby a přesto významně omezit množství produkovaného nebezpečného odpadu.

 

Továrna Gustavsberg například vypouští do odpadních vod kolem 2kg zinku za celý rok, což je neuvěřitelně malé množství ve srovnání s podobnými provozy v EU. Tam se často jedná o množství přesahující 2 tuny zinku ročně, tedy tisíckrát více.

Zajímavé je i využití tepla, které vzniká při vypalování keramiky Gustavsberg. Vypaluje se totiž při teplotě až 1200°C. Toto teplo je opětovně využito pro vysoušení keramiky před vypálením a jsou jím vytápěny další prostory továrny včetně kanceláří. V plánu je vytápět i byty v okolí továrny.

 

Cenu EMAS předali pan Francisco Nunes Correia, portugalský ministr životního prostředí, územního plánování a místního rozvoje, a pan Timo Mäkelä, ředitel pro udržitelný rozvoj a integraci v organizaci DG Environment při Evropské Komisi.

 

„Za několik let mého působení v Gustavsbergu v pozici manažera kvality a životního prostředí jsem zaznamenal obrovský posun kupředu,” říká Matti Weineland, manažer kvality a životního prostředí v továrně Gustavsberg ve městě Vargarda. „Dnes je zásadní schopnost dívat se na problematiku v makro-měřítku a zhodnotit celkový dopad naší výroby na životní prostředí. Celkově se zdá, že vstupujeme do nové generace ekologického působení, kde v kalkulacích hrají zásadní roli analýza životního cyklu produktu a také samotní spotřebitelé.“

Cílem EMAS je identifikovat a odměnit takové organizace, které se nespokojí s plněním minimálních požadavků na ekologickou šetrnost, vyplývajících ze zákona, ale zacházejí dále a neustále pracují na minimalizaci negativních vlivů na životní prostředí. Navíc je podmínkou, aby zúčastněné organizace pravidelně publikovaly veřejné zprávy o svém působení na životní prostředí. Právě dobrovolné zveřejňování informací o ekologickém dopadu, jejichž přesnost a spolehlivost je ověřována nezávislými ekologickými pozorovateli, propůjčuje organizaci EMAS a firmám, které se na programu podílejí, zvýšenou důvěryhodnost a uznání. Společnost EMAS je založena na normě ISO 14001 a je tak komunikačním nástrojem pro všechny evropské společnosti certifikované normou ISO.

    

Značka Gustavsberg své zaměření na ekologii promítá nejen do výrobního procesu v továrně ve Švédsku, ale i do řešení konkrétních produktů. Například všechny kusy sanitární keramiky Gustavsberg mají již v základní ceně speciální nepřilnavý E+ povrch, díky kterému dochází k úspoře až 90% agresivních čisticích prostředků. Baterie Gustavsberg jsou vybaveny funkcemi, které ohlídají spotřebu vody a zabrání plýtvání horkou vodou. I toalety Gustavsberg šetří vodou při každém spláchnutí.

 

Gustavsberg Group má v současnosti přibližně 550 zaměstnanců a vykazuje roční obrat přibližně 1,200 milionů švédských korun. Gustavsberg Group je dceřinná společnost německé společnosti Villeroy & Boch AG Group a je tak součástí jednoho z největších evropských výrobců vybavení pro koupelny. Na český trh vstoupila společnost Gustavsberg na konci dubna letošního roku.

 

Více informací na:   www.gustavsberg.cz    www.emasawards2007.eu

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy