Nové moderní barvy pro kuchyni: vytváření individuálních barevných akcentů pomocí barevné keramiky

Barva v kuchyni – a nejen barva zdí, podlah, předních ploch a pracovní desky linek, ale také barva dřezů a baterií. Lifestylový výrobce Villeroy & Boch se tímto tématem zabývá již řadu let a ve spolupráci s renomovanými designéry barev pokračuje ve vývoji nových módních barev pro keramiku, které by bylo možno použít v široké paletě designů kuchyní. Ať se jedná o rodinu, zaměstnaný pár nebo moderního svobodného člověka, dnešní kuchyně slouží v domácím prostředí jako místo pro společnou práci i komunikaci. Jsou prostorné a otevřené a hodí se jako jídelní i obytné prostory, jak svým stylem, tak barvami.

 

Villeroy & Boch nyní na Focus Küche & Bad představuje tři nové barvy keramiky pro kuchyňské dřezy a vybrané baterie, které byly navrženy ve spolupráci s odbornicí na barvy Dr. Hildegard Kalthegener, designérkou a lektorkou NCS (Natural Colour System), aby domácí zařízení a nábytek tohoto velkého výrobce kuchyní drželo krok s nejnovějšími barevnými trendy: řada barev Premium se nyní může pochlubit odstínem Espresso, silným hnědým odstínem ve vysoce lesklém provedení, matným modrošedým odstínem Ocean a konečně svěžím zeleným odstínem Lemon, také matným. Villeroy & Boch tedy opět inovuje svoji barevnou škálu, která má v budoucnu zahrnovat dva odstíny bílé a 17 atraktivních barevných odstínů keramiky – sedm v řadě Classic, osm v řadě Premium a dva odstíny v řadě Metallic – a nabídne tak atraktivní barevné řešení vyhovující téměř jakýmkoli požadavkům na zařízení bytu.

 

Espresso – silné, teplé a expresivní

 

Nová barva keramiky Espresso je silná, teplá barva, která celou oblast dřezu velmi efektně podtrhuje. Barva Espresso byla navržena s ohledem na současné zařízení kuchyní, u něhož stále častěji vystupují do popředí tmavé barvy: tmavá podlaha a pracovní deska, například v barvě merbau nebo ořešáku, je kombinována se světlou přední plochou linky v bílé, smetanové nebo vanilkové, nebo naopak je tmavý nábytek z palisandru nebo dřeva zebrano doplněn světlou pracovní deskou a světlou podlahou. „Dřez Espresso“ vytváří harmonické spojení mezi architekturou a zařízením a dodává kuchyni konečný barevný dotek. Espresso se totiž hodí nejen pro kombinaci se středními a tmavými odstíny hnědé a s dřevem s výraznou strukturou, ale může být použito i k vytvoření efektního kontrastu ve světlé nebo pestrobarevné kuchyni. Dřez v barvě Espresso s vysokým leskem je vhodný jak pro vzdušný městský byt, tak pro klasickou venkovskou kuchyni, neboť tato expresivní barva může být v závislosti na zařízení a barevném prostředí použita k dosažení velmi elegantního i útulného a teplého prostředí.

 

Ocean – diskrétní šedomodrá elegance

 

Nová barva Ocean diskrétně zdůrazňuje eleganci keramického dřezu v kuchyni rovných linií. Matná barva dřezů Ocean odvozená od modrošedé barvy oceli a barev moře velmi dobře ladí zejména s materiály, jako jsou světlá žula, středně tmavá až tmavá dřeva nebo matné sklo, a je proto velmi efektní v kombinaci s moderním stylem Metropolitan či útulným stylem Country. Ocean působí elegantně a výrazně, ale nikoli přehnaně chladně. Požadujete-li interiér ve stylu „tón v tónu“, tato zvýrazňující barva s modrým nádechem zdůrazní charakteristický vzhled šedého a šedomodrého přírodního kamene a zesílí odstíny kamene na pracovní desce. Barva Ocean může být kromě toho použita k vytvoření expresivních kontrastů s nyní oblíbenými středně tmavými až světlými dřevy, jako je třešeň, hrušeň, dub nebo javor.

 

Lemon – atraktivní, poutavá a moderní žlutozelená

 

Nová moderní barva Lemon učiní oblast dřezu skutečně nepřehlédnutelnou. Tato nová žlutozelená barva určená do kuchyně může být použita v kombinaci s šedými odstíny nebo odstíny dřeva, případně se sklem, k vytvoření jasně viditelného zvýrazněného bodu, a představuje proto svěží, živý kontrast k často nevýrazným nebo tmavým podlahám a předním plochám, např. tmavě hnědému ořešáku nebo dřevu makassar. Keramický dřez v barvě Lemon se také ideálně hodí do moderní světlé kuchyně k vytvoření nápadného barevného akcentu nebo úspěšnému sladění barevných předních ploch linky ve žlutozelených odstínech s celkovým uspořádáním kuchyně.

 

 

                                                                       

Rozhovor s odbornicí na barvy Dr. Hildegard Kalthegener

 

Dr. Hildegard Kalthegener, designérka a lektorka NCS (Natural Colour System), úzce spolupracovala s Villeroy & Boch na vývoji tří nových barev keramiky - Espresso, Ocean a Lemon. V následujícím rozhovoru nám zodpověděla několik otázek týkajících se „trendů a barev v kuchyni“.

 

Jak postupujete při vývoji nových barev? Jak přistupujete k novému barevnému tématu?

To se liší projekt od projektu. Podle toho, zda má být barva určena pro stavbu nebo pro interiér, kolekci obkládaček, barevnou kolekci výrobce nátěrových hmot nebo – jako je tomu v tomto případě – barevné kuchyňské dřezy, se uplatní velmi odlišná kritéria. Na jedné straně je třeba brát v úvahu materiál, prostorový kontext a dobu životnosti předmětu a na druhé straně zamýšlenou cílovou skupinu uživatelů. V předváděcí místnosti obchodu s nábytkem zaměřeného na potenciální zákazníky z řad mladých lidí se uplatní méně formální barvy, než ve vysoce kvalitně vybavené kuchyni střední a vyšší cenové kategorie, která si musí zachovat moderní vzhled po mnoho let.

V zásadě jsou při tvorbě návrhů nebo výběru barev brána v úvahu tři objektivní kritéria. Tato kritéria jsou odvozena od odpovědí na následující otázky:

1.         O jakou barvu se má jednat? Má to být modrá, červená, zelená nebo úplně jiná barva?

2.         Jak světlý či tmavý odstín barvy si přejete: spíše k bílé, střední odstín, nebo blíže k černé?

3.         Chcete neutrální odstín nebo odstín výrazně barevný, který vytvoří poutavý efekt?

Jak byly zmíněné tři nové barvy keramiky vyvinuty? Jaké trendy a v jakých oblastech byly sledovány nebo uplatněny?

Vývoj těchto tří nových barev zahrnoval velmi podrobné zkoumání, skládání a analýzu poznatků o inovacích využitých u předních ploch nábytku a pracovních desek od široké škály různých výrobců kuchyní. Jedním z trendů, které jasně vyšly najevo, bylo silné zaměření výrobců na architekturu a design. To znamená, že výrobci nyní používají na vrchní desky nové materiály, jako je sklo nebo beton, ale zároveň si vysoce cení velmi kvalitních dřev s krásnou kresbou. Bylo nezbytné, aby nové barvy byly s tímto trendem v souladu. Stejně tak důležité bylo, aby nová barevná paleta vytvářela celkově harmonický a soudržný efekt, aby byla inovativní a zároveň schopná obstát ve zkoušce času a aby potvrzovala svoji vysokou kvalitu. Poměřováno z hlediska hlavních charakteristik, Ocean a Espresso byly vybrány pro svoji elegantní rezervovanost a živá Lemon proto, že dobře ladí s mnoha žlutými a zelenými odstíny čelních ploch.

 

Jaké efekty lze s novými barvami vytvořit? Které materiály s nimi lze kombinovat?

Na Cologne Furnishing Show a frankfurtském Heimtexu jsem pozorovala, že zákazníci se čím dál méně bojí tmavých barev. Hodně bylo vidět černobílou se všemi možnými odstíny šedé, to vše v kombinaci s limetkovou zelení nebo s množstvím tmavě hnědé. Po desetiletích používání převážně světlých dřev, jako je buk, bříza a javor, jsou nyní v oblibě dub a tmavý ořešák, palisandr, merbau a řada dalších tmavých dřev. Tmavé parkety například vypadají dobře v kombinaci se světlými, vysoce lesklými bílými předními plochami a vrchní deskou s krásnou kresbou dřeva. Nová barva Ocean zase vytváří atraktivní kontrast k teplým odstínům dřeva. Připomíná ocel, ale není tak studená a díky velmi zvláštnímu barevnému rozdílu dřevo dokonale doplňuje.

Jako doplněk k neutrálním barvám, ať se jedná o břidlici, žulu, beton nebo vrchní desky z imitace kamene, doporučuji Lemon. Avšak žlutozelená vypadá dobře i s pracovní deskou v tmavě hnědé barvě ořešáku nebo dřeva macassar.

Řadu možností nabízí také Espresso, které lze použít kdekoli - od městské elegance, společně se saténovým sklem, hliníkem nebo chrómem, až po útulné kuchyně ve venkovském stylu, v kombinaci s krémovými předními plochami. Keramický dřez v barvě Espresso je barevně teplou alternativou ke chladné nerezové oceli. Kromě toho Espresso se svým lesklým povrchem vypadá skvěle i v kombinaci s nejmodernějšími vysoce lesklými čelními plochami.

 

Jaký efekt mají barvy, zejména v kuchyni jako obytné a funkční místnosti? Existují nějaké zvláštní emoční momenty? Lze i funkčním prvkům v kuchyni dodat barevný ráz?

Z hlediska toku prací je stejně důležité brát v úvahu emoční momenty, jako funkční požadavky. Mnohá rozhodnutí koupit určitý výrobek nejsou učiněna čistě na racionálním základě; určitou roli zde hrají i zákazníkovy pocity. Klíčovou roli hraje barva, neboť ta je vždy vnímána přímo a někdy je rozhodujícím faktorem pro přijetí nebo odmítnutí celých fasád, foyerů a interiérů nebo při posuzování kvality kuchyně. Mezi kuchyní a obývacím pokojem je stále těsnější vztah, takže kuchyně musí být víc než jen funkční.

 

Můžete říci něco ke vztahu barvy a hygieny?

Klasická psychologie barev odhalila, že světlá tyrkysová je vnímána jako dokonce ještě hygieničtější, než bílá. To však vůbec neznamená, že tyrkysová musí být vhodná barva do kuchyně, ačkoli dojem čistoty je jistě důležitý. Světle tyrkysová je také velmi studená barva, příliš dominantní a pro mnohým zákazníkům by byla na velké ploše nepříjemná.

 

Když navrhujete barvy pro keramiku, berete v úvahu také nejnovější kolekce nádobí?

Ne tak docela. Kuchyňský dřez je výrobek, který musí obstát ve zkoušce času a nelze jej rychle přebarvit nebo vyměnit; to je důvod, proč se vybírá tak, aby ladil se zařízením. Nádobí je přenosné a používá se podle konkrétní příležitosti. Ovšem pokud se v dlouhodobém výhledu takové trendy projeví, bude i toto jedním z oněch mnoha složitých kritérií, která budou ovlivňovat výběr barvy.

 

www.villeroy-boch.com

 

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy