(Nejen) léčba vodou

Living, 19.11.2008

Blahodárné účinky vody a masáží jsou známé dlouhou dobu. Bylo tedy jen otázkou času a vývoje techniky, až někoho napadlo tyto pozitivní účinky spojit v jednom zařízení a také dopřát si jej v domácím prostředí.

 

Pro mnohé z nás je koupel v horké vaně nebo masáž proudem vody ze sprchy příjemným prostředkem pro uvolnění se po náročném pracovním dni. Jak již bylo mnohokrát opakováno, z koupelny se stalo místo nejen pro očistu, ale také pro relaxaci a regeneraci. A obyčejnou vanu a sprchu nahrazují vířivky a hydromasážní boxy.

Hydromasážní vany jsou akrylátové vany se zabudovaným masážním systémem. Obvykle jsou určeny pro jednu až dvě osoby. Hydromasážní bazény, nazývané také whirlpooly neboli vířivky, jsou bazénky pro dvě až  šest osob. Většinu typů je možno instalovat v exteriéru nebo v interiéru, jsou samozřejmě prostorově náročnější než hydromasážní vany. Podmínkou je pevný podklad, nejlépe betonový, možnost připojení k elektrické síti, vodnímu zdroji a odtokovému potrubí. Napuštěný bazének může dosáhnout až hmotnosti kolem 3500 kg, proto je nutné zabezpečit dostatečně únosný podklad. Pro léčebné a rehabilitační účinky se doporučuje teplota koupele 37 až 39 °C. Vířivky disponují vlastním topným systémem, čidlo snímá teplotu vody, která je tak automaticky regulována podle nastavené hodnoty. K energetické úspornosti přispívá použití krytu, který zabezpečuje únik tepla z hladiny při umístění venku. V interiéru vířivky obvykle najdou místo v bazénovém pavilonu či zimní zahradě. Pokud se domácí spa plánuje již ve fázi projektu, je možné si dopřát relaxační koupel v prostorné koupelně, ložnici či v jiném vnitřním prostoru k tomu určenému.

 

Pohoda s vůní a barvami

Hydromasážní vany nebo bazény nabízejí uvolnění a rehabilitaci díky působení horké vody a masážních trysek. „Nadnášení“ ve vodě přispěje k odpočinku kloubů i celého těla. Hydromasáž uvolňuje svalové a duševní napětí, minimalizuje bolesti kloubů a svalů, podporuje krevní oběh a látkovou výměnu. Pomáhá i při celulitidě. Dokonalou relaxaci doplňuje náladové osvětlení, aromaterapie nebo audio systémy. Speciální vonné esence určené přímo pro hydroterapii ještě znásobují její účinky. Působí na psychiku a odstraňují negativní následky stresu a vyčerpání. Specifické bylinné vůně působí také při potížích zažívacího nebo dýchacího ústrojí.

Novinkou je chromoterapie – léčení barvami. Osvětlení s LED diodami dovoluje pomocí tlačítka vybrat si proměnlivé barvy nebo si namíchat vlastní odstín i intenzitu osvětlení vodní hladiny. Červená barva aktivizuje, zvyšuje krevní tlak a urychluje látkovou výměnu, žlutá působí proti špatné náladě. Modrá barva uklidňuje a navodí příjemný spánek, podobný účinek má také fialová, zelená barva zklidňuje nervový systém. 

 

Trysky a bublinky

Existují dva základní typy, hydro- nebo air- masážní systémy. Jak již vyplývá z názvu, hydro je založen na principu vodních trysek, air systém poskytuje perličkovou masáž prostřednictvím vzduchových bublinek.

Výkonný systém trysek umožňuje kontrolovat sílu masáže dotykem tlačítka nebo pootočením prstence trysky. Je možné si zvolit například silnou masáž pro ramena a záda, osvěžující hydroterapeutickou masáž nohou nebo jemnou masáž zápěstí. Některé systémy nabízejí kombinaci hydro i perličkových masáží. Pod celou sedací částí z porézního materiálu vede vzduchový kanálek, ze kterého proudí milióny bublinek. Relaxační účinek se dokonce vyrovná profesionálním uhličitým koupelím v lázních. Drobné bublinky vyhřátého vzduchu obalí pokožku a pleť tak přirozeně dýchá i pod vodou. Stimulací krevního oběhu u v horních vrstvách pokožky se pleť uvolní a vyhladí.

Pokud si chceme dopřát domácí hydromasáž, ale nechceme do tohoto zařízení investovat velké finanční prostředky nebo přestavovat koupelnu, je možné koupit přenosnou masážní soupravu do vany. Skládá se obvykle z masážní podložky, případně s masážní hlavicí nebo kartáči.

 

Více se dočtete v časopise Living 6/2008

 

Autor: Monika Smekalová

 

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Koupelna