Umyvadlové otazníky

Living, 21.11.2008

Umyvadlo patří mezi nejdominantnější prvky v koupelně. Než se kdokoliv pustí do stavby, měl by si dobře rozmyslet, jaký typ umyvadla vlastně potřebuje. Bude jen jedno, anebo dvě? Je lepší zvolit model podle nejnovějších trendů, anebo dát přednost klasickým nestárnoucím tvarům?

 

Koupelnu většinou rekonstruujeme jednou za deset nebo dvacet let. Proto se lehce může stát, že extravagantní modely z poslední výstavy budou už za pět let „out“. Z toho je vidět, že záleží jen na naturelu každého z uživatelů. Pro někoho je otázkou prestiže ukázat přátelům, že drží s dobou, a časem se s mířit s brzkou rekonstrukcí, někdo dává přednost nenápadným tvarům, které vydrží dlouhé roky, ač se ani v době vzniku nemohly chlubit nálepkou „podle poslední módy“.

 

Pro větší rodinu raději dvě

Kdo má v koupelně dost místa, klidně si může dopřát umyvadla dvě – anebo dvojumyvadlo. Odborníci však upozorňují, že romantické obrázky ukazující harmonickou ranní očistu ve dvou jsou klamem. Po koupelně každý žádá spíše soukromí, a tak je pořízení dvou umyvadel spíše designovou záležitostí; v rodině poslouží k tomu, aby jedno z nich sloužilo rodičům a druhé dětem – každý si ho obloží svými kartáčky na zuby či oblíbenými mýdly. Vyloženě ekonomické řešení znamená koupi dvou samostatných umyvadel. Podle prodejců jsou dvojumyvadla sice velmi efektní, ale stojí několikanásobek toho co dvě samostatná umyvadla. Kdo však je ochoten a schopen do nich investovat, získá cenné body navíc: větší odkládací prostory, designový efekt, často také možnost odkládací desku upravit na konkrétní délku, což se hodí zvláště v případě, kdy je třeba mycí centrum umístit do výklenku.

Klasické dvojumyvadlo nabídne dva mycí prostory ve společné desce. Při výběru se vyplatí změřit si pečlivě osovou vzdálenost jednotlivých mycích prostorů, ramenatější jedinci by si mohli navzájem překážet. Pro tyto případy je možná výhodnější zvolit dvojumyvadlo, kdy jsou jednotlivé prostory od sebe mírně odkloněny, jako například u řady Palace od firmy Laufen. Postavení baterie pak nutí oba jedince, aby se k sobě mírně natočili čelem, což nejenže přispívá komunikaci, ale nedochází k nechtěnému kontaktu ramen.

 

Škopíky na desce

Dvěma umyvadlům přeje i současná móda. Umyvadla ve tvaru kyblíku, která se upevňují na desku, samozřejmě není třeba instalovat jen v páru – hezká budou i sólo. Lze vybrat z množství tvarů a barev, nabízí se nejen klasická keramika, ale i sklo, nerez či plasty.

Tento typ umyvadla je uživatelsky vstřícný i tím, že je možné jednotlivé prostory libovolně umístit na desku, vzdálenost od jednotlivých prostorů se může lišit podle zadání kupujícího. A není třeba kupovat jen sériový nábytek, verzi stavěnou na míru kvalitně vyrobí kterýkoliv zručný truhlář.

Není také problém nespoléhat se na nedostatkové truhláře, ale nechat z porobetonu vyzdít celou konstrukci pultu a obložit ho například mozaikou, ale třeba i běžným obkladem barevně sladěným se zbytkem koupelny.

 

Ladí s nábytkem

Jen v části domácností se počítá s tím, že umyvadlo samotné bude stát u stěny jako solitér. Kvůli nedostatku úložných prostor v koupelně se často počítá s vestavbou do desky s policemi nebo přímo do skříňky, kde se pak většinou najde místo na úklidové prostředky. V tomto případě má zájemce tři možnosti – umyvadlo lze vestavět shora, druhou možností je zabudovat ho pod desku nebo využít polozapuštěnou variantu.

 

Více se dočtete v časopise Living 6/2008

 

Autor: Marek Burza



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Koupelna