Chemie, která neškodí

Living, 1.12.2008

Čeká nás zařizování nové koupelny nebo rekonstrukce staré – to znamená výběr sanity, obkladů a dlažby, baterií, osvětlení, doplňků... V současné době je mezi námi asi málo kutilů, kteří se do toho pustí na vlastní pěst. Většina z nás si nechá poradit v koupelnovém studiu a realizaci svěří odborné firmě. Přesto není na škodu alespoň zběžně se seznámit s některými produkty stavební chemie.

 

K obložení koupelny nestačí pouze obkladačky a dlaždice, ale je potřeba také vyrovnávací hmoty, lepidlo, hydroizolační hmota, spárovací hmota, silikon... Pro perfektní výsledek musí být povrch před položením dlažby rovný a hladký, to zajistí vyrovnávací stěrková hmota nebo cementový potěr. Volba konkrétního materiálu závisí na druhu podkladu, jeho nerovnostech a také na typu vlastní dlažby. Další vrstvou by měla být izolace – ano, i podlahu pokrytou dlažbou je vhodné izolovat proti vlhkosti, a to formou hydroizolačního nátěru nebo folie. Voda za běžného provozu v koupelně nepronikne keramickou dlažbou ani spárami, ovšem v případě, že voda stojí na podlaze několik hodin, pronikne do podkladu i přes vodoodpudivé spárovací hmoty. Dlouhodobější působení vody poškodí podklad a může způsobit zvednutí dlažby, odpadávání obkladů a tvorbu plísní. Hydroizolaci je vhodné použít také na stěnách v místech takzvané „mokré zóny“, to znamená tam, kam může cákat voda při sprchování, koupání a mytí rukou.

 

Lepení a spárování

Dalším krokem je vlastní lepení obkladů a dlažeb. Výběr lepidla závisí na jejich formátu a také na typu a kvalitě podkladu. Po ukončení lepení je nutné vyškrábat zbytky lepidla, které vystoupily kolem obkladů. Zamezí se tak nevzhledným skvrnám. Pro lepení obkladů malých formátů a mozaik se doporučuje použít bílé lepidlo speciálně pro ně určené.

Spáry jsou z hlediska údržby nejnáročnějším prvkem. Pečlivost jejich provedení má vliv na životnost obkladů a hraje důležitou roli v estetickém působení celé koupelny. Hlavní funkcí spárovacích hmot je zabezpečení voděodolnosti celého povrchu a nevytvářet tak prostředí pro množení bakterií a zamezit riziku poškození podkladu. Po dokončení spárování je opět nutné co nejdříve odstranit zbytky hmoty na dlaždicích a obkladačkách.

Moderní trend fandí kalibrovaným velkoformátovým obkladům, to znamená, že jejich rozměry jsou velmi přesné a umožňují pokládku s minimální spárou. Přesto je použití správného typu spárovací hmoty důležité. U běžných typů obkladů a dlažeb můžeme využít barevné spárování pro vytvoření zajímavých barevných efektů. Rustikální dlaždice s nepravidelným okrajem zaměří pozornost na provedení spár, protože mezera mezi nimi je široká. Nemusíme volit pouze tradiční bílou, šedou nebo hnědou, moderní je sladění spár s barvami obkladaček tón v tónu. Výrazné a extrémní barvy jsou vhodné především pro méně nápadité či jednobarevné druhy obkladů, které lze tímto způsobem oživit. Pro obkladačky s nápadným vzorem je lepší zvolit nenápadnou barvu spáry.

 

Pozor na silikon

Silikon přijde hlavně ke slovu při instalaci van a vaniček sprchových koutů. Touto hmotou se utěsňují mezery mezi stěnou, případně podlahou a vanou či sprchovým koutem. Velmi důležité je použití sanitárního silikonu, který má dlouhodobé fungicidní účinky – zamezí tvorbě plísní a hub. Prostředí v koupelně je ideální pro tvorbu plísní. Vyšší relativní vlhkost i vyšší teploty než v ostatních místnostech, mnohde i méně světla, nabízí příznivé podmínky pro mikroorganismy. Organický materiál, jako jsou vlasy nebo mikroskopické částečky kůže tvoří jejich výživu. Použití vhodných materiálů již při obkladačských pracích pomůže předcházet pozdějším problémům.

Někteří výrobci nabízejí kompletní systémy spárovacích hmot a silikonů s hydrofobní a protiplísňovou úpravou. Hladký povrch spár zabraňuje usazování špíny a prachu, které tvoří živnou půdu pro mikroorganismy.

 

Úklid a údržba

Keramika je velmi odolný materiál s dlouhou životností, její údržba je poměrně nenáročná. Pro pravidelný úklid stačí běžné prostředky dostupné v drogeriích. V žádném případě se ovšem nedoporučují prostředky s abrazivními složkami (písek), které mohou poškrábat povrch glazury. V trhlinkách se bude špína více usazovat a efekt použití těchto prostředků je spíše opačný.

Osvědčeným receptem je octová voda (zředěný kuchyňský ocet). Je to velmi účinný prostředek pro odstranění vodního kamene. Zároveň je s ním možné čistit zbytky spárovacích hmot nebo cementu po pokládce. Po delší době od pokládky je nutné pro odstranění ztvrdlých zbytků použít silnější prostředek, například v drogeriích dostupného jedno až tříprocentního roztoku kyseliny chlorovodíkové. Při nakládání s tímto přípravkem je však třeba pečlivě dodržovat bezpečnostní pokyny a zabránit styku této látky s pokožkou a sliznicemi. Po použití roztoku kyseliny chlorovodíkové je nutné povrch následně opláchnout větším množstvím vody a setřít teplou vodou, aby se agresivním čistidlem dále nerozrušovala spárovací hmota.

Z hlediska čistitelnosti jsou nejvhodnější flexibilní spárovací hmoty obsahující organické složky zvyšující vodoodpudivost a kompaktnost spár. Na jejich údržbu se doporučuje klasický rýžák a jednou za půl roku dezinfekce Savem nebo podobnými prostředky.

 

Více se dočtete v časopise Living Koupelna 4/2008

 

Autor: Monika Smekalová

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Koupelna