Věčná mozaika

Living, 9.12.2008

Mozaika patří mezi obklady, které nestárnou. Mění se jen barevnost, materiály a způsob položení. Dnes se využívá nejen jako obklad velké souvislé plochy, ale i jako zajímavý doplněk módních velkoplošných obkladů.

 

Jako mozaika se označují obklady s rozměrem od jednoho centimetru čtverečního po velikost 5x5 cm, někdy až 7,5x7,5 cm. Nejčastěji se však prodávají velikosti o rozměrech 2x2 až 2,5x2,5 cm. Nejvíce se cení možnost zvolit si vlastní barevnou kombinaci a hlavně klást ji na zaoblené stěny, což se hodí například v případě, že se obkládá třeba rohová nebo asymetrická vana. Použít ji lze na zdi i podlahu. Zajímavou se také jeví možnost kombinovat mozaiku s klasickým obkladem a využít ji jako zdobný prvek místo klasických pásků.

 

V celých blocích

Mozaika se prodává nalepená na pomocné síťce obvykle o velikosti 30x30 cm, kterou se klade do lepidla. Setkat se lze i s druhou možností, kdy jsou kostičky nalepeny z lícové strany na papíru, který se po položení strhne. Rozměr pomocné sítě není zvolený náhodně. Umožňuje tak jednoduchou kombinaci s obklady nebo dlažbou standardních rozměrů 10, 15, 20 i 30 cm. Pokud je potřeba zvolit menší rozměr než 30 cm, obejde se obkladač bez řezačky keramických dlaždic. Pomohou obyčejné nůžky, jimiž se jednoduše přestřihne síť s nalepenými čtverečky. Někteří lidé si tak sami vytvářejí z mozaiky ozdobné zakončovací pásy a lišty, například pásek ze dvou řad mozaikových čtverců může posloužit místo drahých zdobných bordur – přestože ceny za mozaiku vysoce překračují ceny běžných obkladů, stále ještě tato kombinace může vyjít levněji, navíc se získá neobvyklá kombinace, jaká se nenajde v žádném katalogu. Výsledkem je nenapodobitelná koupelna, kterou budou obdivovat všichni, kteří dali přednost jistotě a vsadili na ucelenou typovou řadu od vybraného výrobce (a časem zjistili, že osvědčená kombinace je cenou za ztrátu originality).

Nejlevnější mozaika, která stojí od 800 více, je keramická. Od 1200 zaplatíme za skleněnou a nejvíce, kolem čtyř tisíc, za kamennou. Nejčastěji se upravují mramor, žula, travertin a podobně. Ceny se týkají rozměru kostek zhruba 2 až 2,5 cm. Zpravidla platí, že čím menší vzor, tím je dražší.

 

Barvy na přání

Mozaika na rozdíl od jiných obkladů nabízí zřejmě největší variabilitu a prostor pro individualitu a lidskou fantazii. Podporují to i výrobci, kteří nabízejí zákazníkům, aby si navrhli takzvaný osobní mix. Princip je jednoduchý – jen se vyberou si různé barvy a určí se, kolika procenty by která měla být zastoupena. Zvolit lze dvě tři, ale také sto různých odstínů, variace nabídne počítač. Výrobce potom dodá obklad podle přání. Procentuální zastoupení se nepočítá na jeden čtverec, ale zpravidla na metr čtvereční. Proto i barva, u které se požaduje pouhé jedno procento, se v mozaice díky náhodnému rozložení může objevit vícekrát. V praxi se ale požadavky na „papouščí“ kombinace objevují minimálně. Kdo chce volit mozaiku jako rozumný doplněk k barvám dalších obkladů, měl by zvolit doplňkovou barevnost a tam zvolit mix různých odstínů této barvy. Výsledek bude decentnější a nebude zbytečně strhávat pozornost od zbytku vybavení koupelny, nabídne více barevné harmonie.

S mozaikou ale lze dojít ještě dál – výrobci dokáží vytvořit i různé obrazce, počítaje v to motivy jako obrázek milenky, různé vodní zvířeny nebo módních tapetových vzorů. Je třeba ale upozornit, že cena za podobná individuální přání se pohybuje v řádech desetitisíců korun.

 

Hraje i spára

Mozaika je geniální v tom, že nabízí tisíce různých kombinací. Je totiž možné kombinovat nejen barevnost, ale vzhledem k vysokému plošnému podílu spár je možné „zahrát si“ i s kombinací barvy obkladu samotného s barvou spárovací hmoty. Pak není problém nakoupit třeba i jednobarevnou mozaiku a barevného účinku dosáhnout výběrem barvy spárovačky.

K dosažení barevných efektů ale není vždy používat dražší osobní mix. Vzhledem k tomu, že výrobci průběžně sledují módní trendy, nabízejí už v základním sortimentu množství oblíbených barevných kombinací, do kterých se „strefí“ většina zákazníků. Osobní kombinaci tak využije hlavně ten, kdo svěří design koupelny architektovi a požaduje tak zcela individuální přístup.

Omylem je předpoklad, že mozaiku musí tvořit jen klasické čtverce. Na trhu je množství kostek kladených nakoso, kolečka, hexagony či atypické tvary jednotlivých dílů. Populární jsou i mozaiky tvořené segmenty ve tvaru říčních oblázků.

 

Více se dočtete v časopise Living Koupelna 4/2008

 

Autor: Marek Burza

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Koupelna