V Lázních Bělohrad roste Strom života

Nový lázeňský resort roste od počátku března  2008 v Lázních Bělohrad. Areál s názvem Strom života se bude nacházet na východním okraji města v sousedství rybníka Pardoubek a zhruba 150 metrů od stávajícího lázeňského prostoru. Výstavba objektu, jehož investorem jsou Anenské slatinné lázně, a. s., je jako první v České republice realizována technologií POROTHERM DRYFIX. SYSTEM.

 

Po dokončení se celý lázeňský komplex bude skládat z hlavní pětipatrové budovy, na kterou se kolmo napojí čtyři dvoupodlažní křídla. Areál bude fungovat jako plně nezávislý objekt lázeňské péče se samostatným napojením na dopravní síť i veřejnou infrastrukturu.

Stavba se nyní nachází zhruba v polovině realizace. Práce byly zahájeny letos v březnu, doba výstavby se odhaduje na 15 měsíců.  Celková výše investice by měla dosáhnout hodnoty 400 milionů korun.

 

Zdění bez malty

Projekt lázeňského areálu Strom života byl navržen v kombinaci monolitického železobetonu a broušených cihel POROTHERM CB zděných na maltu pro tenké spáry. Při samotné výstavbě se ale poprvé u nás využilo zcela nové technologie POROTHERM CB DRYFIX.SYSTEM, kdy se místo malty pro tenké spáry používá speciální PUR-pěna, jež se aplikuje přímo na broušené cihly. Jedná se přitom o metodu zdění, která u nás nebyla v době přípravy projektu známá.  

Jan Kratochvíl ze stavební  firmy Setter, a.s., k tomu říká: „Přestože jsme nikdy předtím podobnou technologií ve spojení s pálenými cihlami nepracovali, zdění probíhalo naprosto bez problémů. Výstavba byla snadná a velmi rychlá.“

Oproti zdění na tenkou spáru, jež se u broušených cihel POROTHERM CB také využívá, nabízí práce se systémem DRYFIX  několik výhod. „Tato technologie umožňuje zdít i v zimě, a to až do teploty -5°C,“ vysvětluje ing. Richard Slavík ze společnosti Wienerberger cihlářský průmysl, která je u nás jediným českým držitelem licence této patentované technologie. „Cihly se spojují speciální pěnou, která se nanáší ve dvou pruzích a cihlu je nutné usadit do 3 minut. Při využití této metody se z pojiva do zdiva nepřenáší žádná vlhkost,  proto mohou ihned následovat další práce.“

Pro samotné zdění stačí jen dózu s pěnou dobře protřepat a nasadit na aplikační pistoli. Realizace zdiva touto metodou je velice rychlá a přesná, navíc se  zpočátku obejde bez přívodu vody či elektřiny.

 

Komfort i soukromí

Areál Stromu života se rozkládá na ploše větší než 16 000 metrů čtverečných a zastavěná plocha činí víc než 3 800 metrů čtverečných. Tento resort nabídne  lázeňské procedury a řadu dalších aktivit asi 150 hotelovým hostům i ambulantním klientům, kteří zde stráví svůj volný čas ve wellness centru, orientálních lázních či prožijí příjemný večer  dobré restauraci.  K dispozici je zde 64 dvoulůžkových pokojů, 3 bezbariérové pokoje pro lidi s tělesným handicapem a 6 apartmánů. Hosté mohou trávit volný čas v bazénu, či na letní terase, je možné zde pořádat konference či rodinné oslavy. Samozřejmostí je plně bezbariérový přístup do celého areálu.

Ze vstupní haly v přízemí  je přístup do restaurací , lobby baru a do procedurální části resortu. Prosklená dvoupatrová kolonáda spojuje hlavní budovu s jednotlivými paprsky, ve kterých je situován víceúčelový sál, bazén, wellness procedury, Oriental Spa, slatinné procedury, fyzioterapie i dětský koutek Pokoje  hostů  jsou umístěny v posledních třech patrech hlavní budovy tak, aby  běžný provoz nerušil klienty. Celá stavba je  koncipována tak, aby poskytovala komfort a soukromí a zároveň nabídla hostům co nejvíce aktivit pod jednou střechou. 

 

Lázeňská péče a lázeňská turistika

Lázeňský program se bude zaměřovat na  programy sloužící rekondici a rehabilitaci, snižování nadváhy, wellness programy a programy pro rodiny s dětmi. K dispozici by měla být stomatologická ambulance i kadeřnictví. 

Nový areál  vyrůstá v těsné blízkosti stávajícího lázeňského komplexu. Hosté proto budou moci dle potřeby využívat i další zařízení, jako  například bazénový pavilon či profesionální minigolfové hřiště. Výhodou je také možnost vstupu do lázeňského parku Bažantnice.

            .

Harmonie přírody a terapie

Kromě nadstandardního komplexu lázeňských služeb nabídne resort svým hostům možnost vnímat okolní přírodu , do které je hotel zasazen. Toto ještě umocní využití přírodních materiálů, které zjemní vzhled budovy . Na římsy a pergoly bude využito dřevo a na plochách okolo hotelu se objeví kámen, zajímavé dřeviny a keře tak, aby neobvyklá budova měla i své zajímavé okolí.  

 

Ačkoliv je dnes stavba teprve za svojí polovinou, již nyní je vidět, že zde vzniká luxusní lázeňský  komplex se zajímavou atmosférou.

 

Více informací naleznete na www.belohrad.cz

 

 

 

Investor : Anenské slatinné lázně, a.s., Lázně Bělohrad

Generální dodavatel : VW Wachal, a.s., Kroměříž

Realizace zdiva POROTHERM : Setter, a.s., Čistá u Horek

Hlavní projektant : LT Projekt Brno

Architektonické řešení : ADAM architects, s.r.o.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy