Zázrak (takřka) na počkání

Living, 12.12.2008

Kdo přestavoval panelákovou koupelnu, mívá ještě dlouho po dokončení špatné spaní. Obludnost nepořádku v celém bytě a celorodinné dlouhotrvající nepohodlí není úměrné rekonstruovanému miniprostoru. Proto máme tak rádi příběhy s dobrým koncem.

 

Mladí manželé získali byt do osobního vlastnictví v panelovém domě a netrvalo dlouho a rozhodli se pro jeho rekonstrukci. Že projde postupnou proměnou celý byt, bylo od počátku jasné, ale obzvláštní pozornost patřila koupelně. V původním bytě to byla umakartová minikoupelna sousedící s umakartovým miniklozetem. Autorkou ideového návrhu stejně jako stavebním dozorem pověřila manželka samu sebe. Je v domácnosti, je pečlivá, je vytrvalá a hned tak se nějakého řemeslníka nezalekne.

 

Spojme je!

Jedna z velkých slabin tohoto panelákového bytu ze 70. let bylo sociální zařízení. Obě místnůstky byly menší než malé, a co horšího, sousedily. A co nejhoršího: měly klasické jednokřídlé dveře, které se otevíraly do sebe. Tím běžně docházelo ke groteskní situaci: kdo šel (nebo vycházel) z jedné místnosti, bránil jinému členu domácnosti vyjít či vejít do druhé. Proto se Simona rozhodla je spojit v jednu, sice nijak velkou (120x210 cm), ale úložnější koupelnu s WC, která má velké plus: pouze jedny dveře. Navíc ty jsou, aby nezabíraly v úzké panelákové předsíni drahocenné místo, zasouvací! Celá rekonstrukce trvala týden, což je v českých poměrech malý zázrak podobný stvoření světa. Sedmkrát, večer co večer, celá rodinka capkala do sousedního domu na návštěvu k babičce a její funkční koupelny. Zato ranní očista se odehrávala v kuchyni u dřezu na nádobí.

 

Výbava pro tři

Spojením původního WC a koupelny vznikla místnost o výměře 2,5 metru čtverečního. Na podlaze je jednotná tmavě hnědá italská dlažba (30x30 cm). Obklady jsou dvou barev (šedobéžové a hnědé s jemnou strukturou stromové kůry) a dvou formátů: 25x60 centimetrů a 12,5x60 centimetrů. I laika zaujme perfektní provedení všech detailů jak dlažby, tak obkladů i bezchybných hran. „Nespadlo to z nebe samo,“ vzpomíná na stavební práce Simona, „ale nespustila jsem z řemeslníků oči, prostála nad nimi hodiny a hodiny. Sice se ošívali, dokonce se několikrát ptali, zda tam hodlám stát celou dobu. Tak jsem je ujistila, že přesně to mám v plánu, a taky jsem slib dodržela. Vyplatilo se mi to – koupelna byla za týden kompletně hotová a bez předělávek!“

 

Kdy připlatit, kdy šetřit

Co se vejde na půltřetího čtverečního metru? Kvalitní vana české provenience s pevnou skleněnou zástěnou Rolltechnik, aby i sprchování ve stoje probíhalo bez záplav. Závěsné WC s podomítkovým splachováním. Otopný chromovaný žebřík. Simona sice trvala na hranatém umyvadle, ale udělala finanční ústupek a zvolila neznačkové z hobbymarketu. „Velkou rádkyni jsem našla v sestře, která pracuje v koupelnovém studiu Il Bagno,“ přiznává. „Poradila mi, na čem se nevyplatí šetřit, a naopak co lze pořídit s menšími náklady a pořád dobré kvality.“ Tahle rada se vyplatila několikrát, ale zřejmě nejviditelněji u elegantního koupelnového nábytku od českého výrobce Sapho. Kombinuje tmavě hnědé bočnice s bílými čely, je praktický a kvalitní. Kromě podumyvadlové skříňky se dvěma širokými zásuvkami je zde i vysoká skříňka s výkyvným drátěným košem na prádlo. Za pozornost stojí zrcadlo nad umyvadlem: za ním se skrývají mělké poličky na kosmetiku.

 

Více se dočtete v časopise Living Koupelna 4/2008

 

Autor: Marie Krausová



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Koupelna