Krize na realitním trhu? U nízkoenergetické výstavby ne

Realitní makléři i developeři volají o pomoc – finanční a hospodářská krize se s plnou silou začala projevovat i na realitním trhu. I v tomto oboru jsou však oblasti, jichž se pokles poptávky netýká – např. nízkoenergetická výstavba. Developerská společnost JRD hlásí neustálý zájem klientů právě o nízkoenergetické byty. JRD je developerskou společností, která se orientuje na výstavbu nízkoenergetických bytových domů.

Od svého založení v roce 2003 se těší velkému zájmu klientů, který se neustále zvyšuje. Tomu napovídají i čísla z roku 2008. „Přestože naši konkurenti hlásí výrazný pokles poptávky po novostavbách, naše projekty se prodávají bez potíží. V tuto chvíli je např. před dokončením zatím nejrozsáhlejší nízkoenergetický bytový areál Dolní Měcholupy 4, v kterém byly byty stejně jako předchozích projektech vyprodány již ve fázi hrubé stavby,“ říká Ing. Jan Řežáb, jednatel společnosti JRD.

Pozitivně hovoří i statistická data a výhledy na rok 2009. Společnost JRD zahájila v roce 2008 výstavbu 58 bytových jednotek, v roce 2009 to již bude 146, tedy téměř trojnásobek. Většina loňských realizací je podstatně rozsáhlejší než tomu bylo v minulosti, např. projekt nízkoenergetického bytového areálu Dolní Měcholupy 4. V různých fázích rozpracovanosti je navíc dalších 15 projektů v celkovém rozsahu více než 1,5 miliardy , výstavba části z nich začne v průběhu roku 2009.

Možnost zahájení výstavby dalších viladomů společnosti umožňuje i fakt, že není zatížena žádným bankovním úvěrem. Právě v dnešní době se ukazuje, že strategie firmy v tomto směru byla a je správná. Čeští klienti hledají především kvalitu a komfort Chování kupujících se v poslední době výrazně mění. Zatímco dříve zákazníky při výběru bytu zajímala téměř výhradně lokalita a vizualizace projektu, dnes se do popředí stále výrazněji dostávají další parametry. „Zákazníci, kteří poptávají naše byty, jsou již většinou velmi dobře seznámeni s technologickými možnostmi a nároky nízkoenergetického bytu či domu. Hledají především luxusnější, energeticky úsporné a komfortní bydlení.

Zejména v poslední době se stále zvyšuje zájem o menší developerské projekty, lidé už prostě nechtějí bydlet na sídlištích, více dbají o kvalitu okolního prostředí,“ říká Jan Řežáb a dodává: „Tento zájem se výrazně projevuje na našich prodejích. V celé historii naší společnosti byly všechny projekty do stadia hrubé stavby vyprodány, stejně je tomu i v současné době.

V posledních měsících jsme dali do prodeje 4 projekty (Vily Dolní Měcholupy 4, 5 a 6 a areál Viladomy u Obory v Uhříněvsi) a všechny se ještě před započetím stavby velmi dobře prodávají. K dnešnímu dni jsou tyto projekty prodány z 35 až 80 %. Tomuto trendu velmi napomohl zesílený důraz na kvalitu návrhu a provedení staveb a zejména skutečnost, že JRD jako jediný developer realizuje všechny své projekty jako nízkoenergetické a zároveň v energetickém štítku A.“



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zpráva dne z Bydlet.cz