Máme rádi zvířata, ale co na to podlaha a vybavení bytu?

Když si člověk koupí první štěně, touží jen po tom, aby většinu času štěně trávilo po jeho boku. Jedním, a to hlavním problémem je naučit pejska či kočičku konat potřebu venku a ne v obýváku na koberci či dokonce na podlaze v ložnici. Hlavní otázkou tedy je, jak ho to naučit nebo jaké podlahy si pořídit, aby to „přežily“. A co na to nábytek? Ten by mohl vyprávět…

 

Nic netušícímu novopečenému majiteli zvířátka nezbývá nic jiného, než se vyptávat v okolí, bádat v odborné literatuře či zkoušet různé metody výchovy o čistotě. Avšak než ho to naučíte, tak máte stoprocentní záruku, že hadr na podlahu a čisticí prostředek na koberce se stane vaším každodenním pomocníkem. Dá se vůbec takovému zápolení předejít? Standardně existuje mnoho způsobů, jak naučit štěně, aby nedělalo loužičky na koberec.Ovšem vytahání štěněte za kůži na krku či namáčení čumáku do výkalů jsou trochu "drastické" způsoby, které mohou vést k opačnému výsledku a štěně se bude bát, kdykoliv bude chtít udělat potřebu. V takovém případě si štěně bude vybírat nějaký kout v bytě, kde svou potřebu vykoná, aby ho páníček "tyran" neviděl. Zapomeňte na tahání a jiné trápení zvířátek. Vezměme to pěkně od začátku. Když se rozhodnete připravit byt na příchod zvířete, vezměte to od podlahy. Odborníci se shodují, že nejméně vhodná je plovoucí laminátová, protože zvířatům klouže. Chůze po takovém podkladu je pro zvíře nepříjemná a hrozí mu úraz. Pokud navíc podlaha nemá zvukovou izolaci, kroky a dupání pejska či jiného zvířete budou rušit nejen vás, ale i sousedy. Pro štěňata, koťata a jiná mláďata není vhodná ještě z jiného důvodu - všudypřítomné loužičky by ji mohly poškodit. Na jiné typy podlah mají špatný vliv drápky. Zvíře chůzí poškrábe hlavně prkna a parkety, brzy zničí i levné PVC. Jen přírodnímu linoleu ostré drápy příliš nevadí.

Na využití koberců se však názory liší. Někdo je proti kobercům, protože se do nich chytají chlupy, roztoči a špína. Ale právě koberce jsou v tomto ohledu to nejlepší. Domácím mazlíčkům se po nich dobře chodí, špína se vyčistí a není vidět. Pokud se z nějakého důvodu nechceme bez koberců v bytě úplně obejít, uchýlíme se ke kompromisu. Buď dáme koberec například pouze do ložnice, kam zvířeti zakážeme přístup, a pak můžeme klidně volit třeba i atraktivní světlý bytový koberec s vysokým vlasem. Nebo si vybereme na údržbu jednodušší, nejlépe takzvaný zátěžový koberec takové barvy, aby na něm nebyla vidět špína. A hlavně si pořídíme kvalitní vysavač, který si s většinou nečistot dokáže poradit. Ano, záleží právě na tom, jaký typ koberce si pořídíte. Zátěžové koberce se vyrábějí v různých kvalitách a zátěžích materiálu. Spousty z nich jsou už ve výrobě impregnovány. Jde o základní ošetření textilních povrchů  impregnací, a to antialergenní, proti polití, umazání, nečistotám a špíně.

Aplikuje se přímo u výrobců textilií máčením v lázních za velmi přísných bezpečnostních podmínek, neboť aplikace je životu nebezpečná. Impregnační látka je vysoce odolná proti působení všech běžných vlivů, má dlouhou životnost, běžně dosahuje desetileté odolnosti proti vnějším vlivům. Nejvýznamnější impregnací na světových trzích je americká impregnační látka zn. Scotchgard od 3M. Jedná se o úpravu textilních materiálů, která chrání před mastnotou, vodou a nečistotami. Přitom zůstává zachovaná jejich přirozená struktura a prodyšnost. Kromě označení Scotchgard je dobré, aby podlaha měla i označení Sanitized. Pod označením Sanitized nalezneme vlákno, které je zpracováno tak, aby zamezovalo výskytu plísní a bakterií. Zamezuje vzniku nepříjemného zápachu a snižuje nebezpečí plísňových onemocnění. Materiál zůstává dlouho hygienický. Pokud si pořídíte kvalitní zátěžové koberce s těmito označeními, můžete si být jisti, že budete spokojeni.

Do hodně používané místnosti se tedy hodí spíše koberce vpichované, smyčkové. Technologií smyčky se vytváří kompaktní nášlapná vrstva a již při průměrné kvalitě vlákna koberec dobře odolává zatížení. Co se týče interiéru, výrazné úpravy nábytku nejsou kvůli vašim mazlíčkům třeba. Dokud je štěně malé, dobré je zabránit mu v pohybu na místa, kde hrozí nebezpečí - tedy buď ke schodům, či do některých dveří umístěte zábrany, anebo štěně dejte do ohrádky. Měla by být dostatečně veliká, aby se mohlo pohybovat, ale zabránila mu v tom, aby se dostalo třeba k drátům od televizoru. Ale nemělo by tam být zavřené celý den. Zábrany mezi zárubně se hodí i kvůli dospělým psům, aby se nedostali, kam nemají, například k malým dětem. Když je pes nebo jiné zvíře, které chováte doma, velké a hodně osrstěné, vyplatí se mít hned u vchodu místo, kde se dá očistit, utřít tlapy. Na toto jsou velmi vhodné čisticí zóny a rohože. Třeba typ rohože kobercového typu. Je vyrobena ze střiženého polyamidového vlákna, které je v pravidelných hustých řadách zataveno do nepropustného podkladu. Vytváří tak velmi hustý povrch.

Nebo výkonnější rohož, která je vyrobena ze 100% polypropylenu zataveného do měkčeného PVC, který nepropouští prach ani vodu. Je vysoce odolná proti otěru a má velkou sací schopnost. V předsíni je proto dobré mít na podlaze dlažbu. Ať už se rozhodnete jakkoliv, vždy mějte na paměti, že neexistuje podlaha či jiná část vybavení bytu, která je schopná přežít extrémní znečištění, poškrábání, či rozkousání.

 

Více se dočtete v časopise Podlahy a interiér leden-únor 2009

 

autor: Daniel Cehula

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy