Trendy v domácím fitness

Nejznámějším typem aerobního tréninku je běh. Přestože je tento pohyb velmi oblíbenou aktivitou nenáročnou na čas i finance, ne každému tento způsob pohybu vyhovuje. Všichni nemají poblíž prostředí vhodné pro běhání, navíc za ošklivého počasí se chce jít běhat ven málokomu. A jak upozorňují experti, běh může zatěžovat klouby až sedminásobkem tělesné hmotnosti. Čím dál více lidí, kteří se snaží udržet ve formě, proto zvažuje alternativy. Velmi populární jsou rotopedy, ale vítězit začínají crossové trenažéry.

Nejen rotopedy

Není divu, že sportovní nadšenci objevili kouzlo aerobních trenažérů. Jejich výhody jsou nesporné – možnost si pravidelně a v pohodlí domova zasportovat a udržovat se tak v kondici. Největší popularitu ze začátku získaly rotopedy. Pohyb imitující šlapání na kole zvládne každý a oproti běhacím pásům jsou rotopedy skladnější. Pro rotopedy hrála a hraje také příznivá cena, nejlevnější modely se dají pořídit už za pár tisíc korun. „Jak se však zlepšují technologie a poznatky o ergonomii pohybu, sledujeme určitý pokles popularity těchto trenažérů,“ vysvětluje Ondřej Varga ze společnosti Kettler, předního světového výrobce potřeb pro domácí fitness. „Rotoped procvičí především spodní polovinu těla a zákazníci se začínají ptát po zábavnější formě aerobního pohybu,“ dodává.

Poslední čtyři roky tak výrobci trenažérů pozorují výrazný zájem zákazníků o crossové trenažéry (někdy také nazývané eliptické), které se podle jejich odhadů stanou v sezoně 2008/2009 nejprodávanějším typem aerobního trenažéru ve vyšších cenových kategoriích. „Pokud do domácího cvičení chcete investovat jen několik tisíc korun, koupíte si nejspíš rotoped, který za takovou cenu výborně splní svůj účel. Ve vyšších cenových hladinách se však ujímají vedení v popularitě crossové trenažéry,“ popisuje Ondřej Varga. Dokáží totiž procvičit celé tělo, aniž by neúměrně zatěžovaly klouby. Stávají se tak prvním trenažérem, který si zákazník domů koupí. „Ostatní typy trenažérů procvičují většinou jen určité partie a trénink na nich není natolik komplexní. Oproti tomu crossy jsou vhodné na procvičení partií šíje, prsou, ramen, rukou i zad, zpevňují problematické spodní partie a navíc posilují oběhový systém. Jsou proto vyhledávaným trenažérem i pro rehabilitační zdravotní trénink,“ jmenuje Ondřej Varga. „A hlavně – cvičení na crossovém trenažéru většinu lidí opravdu baví, což je základní podmínka pro to, aby byl trénink pravidelný, a tím efektivní.“

Crossové trenažéry nové generace

V současné době jsou technologie tak vyspělé, že zákazník může v klidu zapomenout na stroje, které „běžkování“ neimitovaly zrovna věrně a trénujícímu při troše štěstí poskytly informaci maximálně tak o času cvičení. Počítačem regulovaná zátěž založená na permanentním magnetu (nebo na indukční cívce u vyšších modelů) či klouzavý plynulý pohyb nazvaný Extended Motion, to je jen stručný výčet technologií, které crossové trenažéry nové generace nabízejí. Co od nich může zákazník čekat?

„Nové trenažéry se přesně přizpůsobí vašim potřebám a ,kontrolují´ váš trénink. Díky elektronické regulaci zátěže je možné si na trenažéru zvolit pulsem řízený program, který zátěž přizpůsobuje přesně dle vaší kondice a cíle, kterého chcete dosáhnout. Trenažér vás díky této funkci udrží na stanovené tepové frekvenci, kterou určí dle vašeho věku a také podle účelu, který cvičením sledujete. Pro zhubnutí je totiž potřeba jiná tepová frekvence než pro růst svalové hmoty či zlepšení fyzické kondice,“ vysvětluje Ondřej Varga. Moderní způsob regulace brzdného systému indukční cívkou umožňuje oproti staršímu řešení (magnet) velmi přesně dávkovat zátěž. Dalším čerstvým trendem je tzv. Extended Motion. Technologie Extended Motion je nejnovější technikou pohybu na crossových trenažérech, která vytváří délkou kroku 48 cm (standardně 39 cm) skutečný pohyb jako při běhu a tím přináší tři hlavní výhody: stejnoměrnou zátěž svalstva dolních končetin, minimální namáhání kloubů a ergonomičtější provedení pohybu. „Technologie Extended Motion poskytuje cvičícímu dosud nepoznaný tréninkový komfort, čímž znatelně zvyšuje jeho radost z tréninku. Zdá se to jako klišé, ale potvrdí vám to každý, kdo Extended Motion vyzkoušel,“ říká Ondřej Varga.

Pro dokonalý efekt tréninku na crossovém trenažéru je důležité nezapomínat na správnou techniku cvičení. Ačkoliv například Extended Motion významně minimalizuje běžné chyby při postoji, kterých se dopouštějí cvičící na „běžných" crossových trenažérech - kolíbání (přenášení váhy z jedné nohy na druhou) či „hopsání“ (způsobené nedostatečným uvolněním nohou), lze jen doporučit nastudovat si před prvním cvičením všechny důležité zásady. „Dobrý prodejce by vám měl se správnou technikou poradit automaticky, u trenažéru by měl být podrobný tréninkový manuál a měli byste dostat šanci si v prodejně správný pohyb za dohledu zkušeného odborníka nacvičit,“ uzavírá Ondřej Varga.

Jedním ze zástupců nové generace crossových trenažérů je model Satura P EXT. Tréninkový počítač zobrazuje standardní údaje jako měření času, tréninkovou vzdálenost, celkovou vzdálenost, frekvenci šlapání a spotřebu energie. Výhodou je, že displej permanentně zobrazuje osm funkcí, takže se lze naplno věnovat tréninku bez otravného „přepínání“.

Tréninkový počítač nabízí různé tréninkové programy podle cíle, jakého chcete dosáhnout. Přejete si spalovat tuky, nebo nabrat svalovou hmotu? Stačí si zvolit správný program. Počítač vybavený elektronickou regulací zátěže pak na základě snímaného pulsu (přes Cardio Puls Set nebo praktické, v držadlech zabudované dlaňové senzory) sám mění zátěž při tréninku tak, aby trénink probíhal správně a efektivně. Počítač kontroluje tepovou frekvenci cvičícího a ubíráním či přidáváním zátěže dle potřeby reguluje puls tak, aby se nacházel v rozmezí hodnot, které umožňují nejlépe spalovat tuk, nebo nabírat svalovou hmotu. Moderní displej navíc mění při tréninku barvu – zeleně svítí, když se cvičící nachází v aerobním pásmu, červeně, když se dostane nad toto pásmo, modře, když je pod ním.

Zábavnou variantou tréninku je volba jednoho z šesti zátěžových profilů. „Na displeji vidíte profil tréninkové trasy, kterou jste ujeli, a na konci tréninku ohodnotí počítač váš výkon a kondici udělením tzv. kondiční známky. Našim zákazníkům doporučujeme vést si tréninkový deník, mohou tak jednoduše srovnávat změny své kondice v čase,“ říká Ondřej Varga.

Jednou z největších předností tohoto crossového trenažéru je komfortní mechanismus pohybu nohou Extended Motion, který minimalizuje zatížení kloubů při pohybu (dlouhý plochý krok) a zajišťuje správný průběh pohybu. Díky tomu je vhodný i pro rehabilitační trénink.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy