Jak vybrat ten správný nábytek, aby…

V září vydala Asociace českých nábytkářů znepokojující zprávu o stavu na našem trhu s nábytkem. České výrobce ohrožují nekvalitní výrobky z dovozu. Zejména výrobky dovážené z Číny a dalších asijských zemí, ale i ze zemí východní Evropy nepodléhají žádné kontrole a zákazníky lákají zejména nízkou cenou. Nebezpečí, jaké známe například z opakujících se afér o závadných čínských hračkách nebo mléku s přídavkem melaminu, číhá i v ostatních sférách východní „velkolíhně“, kde je možné vyrobit prakticky cokoli za minimum peněz a nedbalé kvality.

V případě nábytku nemáme tedy žádnou jistotu, zda byly při jeho výrobě použity zdravotně nezávadné materiály. Jedná se například o čalounické pěny, dřevotřískové desky, kde hrozí vysoký obsah formaldehydu, dále různé rádoby kůže a pofidérní potahové materiály, kování, skládací mechanismy, ale i samotné konstrukce nábytku, kde bychom měli mít jistotu, že nezpůsobí zranění svým uživatelům a zejména dětem, například pádem nábytku nebo některého jeho dílce.

Zástupci Asociace českých nábytkářů tedy apelují na české zákazníky, aby nepodléhali cenově lákavým nabídkám z pochybných zdrojů a pečlivě vybírali s ohledem na bezpečnost a kvalitu kupovaného zboží. Vždyť nábytek nepořizujeme na chvíli. Tvoří součást našeho domova a budeme s ním v kontaktu každý den.

Tuzemské firmy, které nábytek vyrábějí, musejí čelit nepříjemnostem v podobě jednak silného kurzu koruny, kvůli kterému je naše zboží drahé pro export, jednak záplavy zmíněných výrobků z východu, jimž naši výrobci cenově nemohou konkurovat, a v neposlední řadě tlaku obchodních řetězců, které mají vybudované pevné zázemí se silnou marketingovou podporou. Přitom některé reklamní triky velkých společností nejsou zrovna z nejpoctivějších. Například Ikea slibuje pětadvacetiletou záruční lhůtu na matrace. Z odborného hlediska se jedná o nevhodný reklamní trik, který může zákazníka uvést v omyl, že i po tak dlouhé době užívání leží na správné matraci. Už jen z hygienického hlediska je takto dlouhá doba užívání jedné matrace nepřiměřená. Za 25 let se mění i proporce uživatele a matrace už nemůže odpovídat jeho potřebám.

 

Jak z toho ven?

Asociace českých nábytkářů sleduje dění na českém trhu s nábytkem, spolupracuje s Českou obchodní inspekcí a připravuje školení jejích členů pro kontroly v této oblasti. Zároveň předala ČOI seznam častých závad nábytku, které vysledovala na našem trhu. Bude průběžně aktualizován a my jej v současné podobě předkládáme také našim čtenářům.

Kvalitní nábytek poznáte podle značky „Česká kvalita – nábytek“. Spravuje ji opět Asociace českých nábytkářů a dostanou ji pouze výrobky, které byly testovány v nezávislé zkušebně a posouzeny z hlediska platných norem s důrazem na bezpečnost, konstrukci a použité materiály. Seznam zkušeben, na které se mohou výrobci či prodejci nábytku obrátit,  zveřejňuje asociace na svých oficiálních internetových stránkách www.czechfurniture.com , veřejnost zde zase najde jednoduché návody, jak postupovat při výběru kvalitního nábytku.

 

Co říkají k bezpečnosti výrobku ČSN

Nábytek, jehož rozměry umožňují možné použití výrobku celou populací, musí mít obvyklé parametry, nelze omezit jeho zatížení aj. vlastnosti odkazem určení jeho použití pro výlučnou skupinu osob (děti apod.). Nábytek nesmí být označen komerčními přívlastky: „zdravotní, ortopedický, ekologický apod.“, nemá-li zkušební protokol a stvrzení o těchto parametrech vydané oprávněným akreditovaným pracovištěm.  Z důvodu rizik při užívání nábytku a vlivu výrobků na životní prostředí musí být nábytek vyráběn jen na základě projektu a technické dokumentace, která garantuje bezpečnost výrobku, výroby a životního prostředí (opakovaná výroba).

Hodnocení bezpečnosti použitých materiálů a zpracovatelských technologií je posuzováno na základě odborných znalostí, které jsou průkazné v době zahájení výroby. Materiály použité pro výrobky nesmějí svými technickými, hygienickými, zdravotními, biologickými, emisními, požárními aj. znaky ohrozit zdraví spotřebitele při běžném užívání nábytku.

Nábytek musí být konstruován a dimenzován tak, aby při jeho obvyklém užití v interiéru nedošlo k jeho poškození a v důsledku této vady k poranění osob. Nábytek, jeho součásti a komponenty, nesmějí být při běžném užívání příčinou somatického poranění uživatele nebo přítomných osob. Zabalený nábytek nebo jeho součást musí být označeny orientačním údajem o svéhmotnosti pro bezpečnou manipulaci ve skladech nebo zákazníkem po zakoupení zboží. Výrobce je povinen informovat spotřebitele o rizicích výrobku a nebezpečí plynoucím z jiného použití než je obvyklé, pokud existuje. Nezbytnou součástí výrobku je návod na montáž a užívání výrobku v českém jazyce, dle ustanovení právního předpisu.

 

Nejčastější vady nábytku

Za vady lze považovat nedostatky, které způsobují vznik poranění při běžném používání výrobku. Jedná se zejména o ostré hrany (luby, nohy, police), vypadané části suků, ostré části kování a plastických prvků, hrany skel, drážky vrutů a matic bez krytek, otvory nad 4 mm bez krytek, drážky až k hraně, oštípané hrany, vytrhaná a vyštípaná vlákna, nezapravené hrany DTD, kontakt plechů a ploch s mezerou, vyčnívající sponky a jiné spojovací elementy.

 

Rizika konstrukčních vad

Stabilita korpusového nábytku

U nestabilního nábytku hrozí převrácení např. solitérní skříňky po vytažení horní zásuvky, překlopení solitérní prázdné skříně po otevření křídel nebo klopných dveří, překlopení skříně během dětského dovádění, když se děti zavěsí na dveře nebo šplhají po  nábytku.

U solitérních prvků (i skříněk) umožňující příležitostný sed nebo stoupnutí na výrobek musí být výrobek stabilní, aby nehrozilo nebezpečí pádu, a odolný proti destrukci (rozlupčivost konstrukčních desek).

Stabilita vyšších židlí, délka noh (bytové barové židle) - u pracovních židlí kolečka s odporem proti ujetí, pět ramen podstavného kříže.

Nedostatečná aretace zásuvek při zatížení - nebezpečí vypadávání zásuvek z korpusu na končetiny. Nedostatečná aretace otevřené polohy různých úložných prostorů.

Vypadávání posuvných dveří (průhyb spodního, nepodepřeného vodícího prvku).

Nezajištění přestavitelných polic proti vysunutí a pádu.

Nutné je výhradní použití bezpečnostního skla u nábytku.

 

Dětský nábytek

Mezery a otvory dětského nábytku (postýlky, patrové postele), nebezpečí prostrčení prstů, hlavičky, končetin nebo sklouznutí a zaklesnutí hlavy dítěte za boční zábranu lůžka.

Kojenecké postýlky - otvory, mezery, uskřípnutí, kování, výhled dítěte, tuhost konstrukce,skladba matrace, testy na hygienickou nezávadnost materiálů a bezpečná povrchová úprava.

Lůžka

Mezera mezi dnem lůžka nebo křesla musí být minimálně 10 mm od podlahy.Lůžka musí po obvodu pevně držet matraci, aby nesklouzla, a nesmí mít vydutý tvar.

Stoly

U stolového nábytku je nezbytný tuhý a rovný povrch ploch (riziko opaření horkými tekutinami).

Kuchyňský nábytek

Úchytky - při zachytávání oděvů o úchytky spodních skříněk hrozí opaření. Nepřípustné jsou rozdíly výšek pracovních zón. Nutné je zajištění hygienické údržby pod prostorem skříněk.

 

Nejčastější vady nábytku po technické stránce

Špatné rozměry:

Úložný nábytek - hloubka šatní skříně, výška šatní tyče, průhyb polic (zejména u laminované DTD).

Pracovní a jídelní nábytek - výška, šířka, délka stolu, vzdálenost mezi lubem a podlahou, pracovní stoly – výška stolu a světlost sedacího prostoru.

Lůžka - výška lehací plochy nad zemí, délka, šířka, větratelná mezera mezi dnem výrobku a podlahou.

Sedací nábytek - výška sezení, hloubka sedáku, šířka sedáku, sklon sedadla a opěradla,výška madel, vzdálenost mezi madly (židle).

Kuchyňský nábytek - výška a hloubka (pracovní plocha, závěsné skříňky), nepřípustné rozdíly výšek pracovních zón, dimenzování otvorů pro odvod tepla spotřebičů.

 

Nejčastější vady vzhledu

Kresba (textura a dezén), barva dýh, moření a syntetických krytin na vnějších předních plochách výrobků a uzavřených sestav prvků musí být shodná, není-li z výtvarného hlediska stanoveno jinak. Povolena je přirozená odlišnost u rostlého dřeva či dýhy. Materiál použitý na čelních plochách musí být shodný, tak aby byla zaručena barevná jednotnost ploch, která se časem mění vlivem působení UV záření a oxidací materiálů.

Jsou-li použity materiály různých vlastností, musí být na ně zákazník upozorněn, např. změny barevnosti apod. (rostlý buk, lamino buk atd.).

Nepřípustné jsou vady materiálu, nepovolují se nepřirozené a hnilobné barevné záběhy, vytrhaná a vyštípaná dřevní vlákna, poškození hmyzem, cizopasnými rostlinami, smolníky, prosmol, nahnilé suky, plíseň aj. vady materiálu dle tab.ČSN 91 0001. Na povrchu nesmí být patrné trhliny masivu. Na čelní ploše se nedovolují vysprávky tmelením, které jsou povoleny pouze u vnitřních ploch, nepůsobí-li rušivě. Na viditelných a vnitřních plochách se nepovoluje aplikace konstrukčních desek bez nábytkové krytiny, výjimku tvoří překližkové zásuvky bez nábytkářských vad. Vlhkost dřevěného nábytku při dodání se musí pohybovat v rozmezí 8 až 4 % absolutní vlhkosti, při 18 až 24 ºC.

Nedovolené výrobní vady představují např. ostré hrany, oštípané hrany, vytrhaná vlákna, stopy po mechanickém poškození, neobrobená místa, stopy po broušení, probroušená místa, zbytky a přetoky lepidla, prosáklé lepidlo, netěsné spoje, trhliny v dýze, uvolnění krytiny od podkladu, přeložení dýh ve spáře, nepolepená místa, otevřené konstrukční spoje, skvrny po lepidle, otlaky vad lisovacích plechů, vady potisku fólií, stopy po lepící pásce, stopy tavného lepidla a jiné znaky technologických procesů.

Povrchová úprava musí mít vlastnosti dle skupin výrobků viz ČSN 91 0102. Zásadní jsou zejména požadavky na tvrdost a lepivost povrchu (blockfest), odolnost vůči tekutinám a vizuální parametry. Nežádoucí je nerovnoměrný film, různý stupeň matu a lesku v ploše, bublinky, nečistoty v povrchu, tzv. pomerančová kůra, stříbrné a bílé póry, mechanické poškození, nepřirozené zabarvení aj. Kovové prvky musí být dokončeny povrchovou úpravou odpovídající jejich užití ve výrobku. U kuchyňského a speciálního nábytku je nezbytné zapravení hran a konstrukčních spojů (sraz plátů pracovní desky apod.) proti vnikání vlhkosti.

Vůle dveří, zásuvek a rovnost ploch je stanovena ČSN 91 0001. Obecně se toleruje vůle dveří do 4 mm u zásuvek do 2 mm. U stolového nábytku je nezbytná dokonale rovná plocha, která vyloučí stékání tekutin, rovné musí být i dveře nábytku, aby se samy neotevíraly.

Výrobek musí být vybaven kluzáky, nebo musí být provedeno jiné zajištění dílců ve styčné části s podlahou. Dveře musí být zajištěny proti samovolnému otevírání, výklopná dvířka brzdícími mechanismy. U výsuvných mechanismů úložných kontejnerů a výsuvných mechanismů musí být provedena aretace.

 

Nejčastější funkční vady nábytku

Nábytek nesmí při své funkci hlučet, vrzat a vydávat nepřirozené zvuky.

Nábytek musí být rozměrově uzpůsoben běžným dveřním výplním staveb.

Nábytek musí mít úměrnou hmotnost pro manipulaci zákazníkem viz ČSN 910100.

Nábytek musí umožnit manipulaci v bytě, tuhost výrobku (úklid, malování, stěhování).

Funkční prvky nábytku musí být ovladatelné minimální silou, nesmí docházet ke tření a vzájemnému drhnutí prvků.

Zásuvky se musí zasouvat po lehkém tlaku ukazováku na roh čela zásuvky.

Demontovatelné výrobky musí být vyrobeny s takovou přesností, aby montáž i demontáž proběhla bez dodatečného přizpůsobování výrobku.

Průhyb nosných prvků nebo polic nesmí přesáhnout po dlouhodobém účelovém zatížení 5 mm/1m, u viditelných polic 3 mm/1m.

Sokl výrobku chrání výrobek při manipulaci, vlhkém procesu údržby, doporučuje se samostatný sokl, který při bytové havárii např. topení či kanalizace umožní obnovu výrobku.

 

Čalouněné výrobky

Rozměry a tvar výrobku stanovuje technická dokumentace výrobku. Jednotlivé prvky na čalouněné soupravě musí mít obdobné rozměry, dovolené úchylky jsou posuzovány dle ČSN 91 0015. Při sešití potahu z více částí nemá být otočena osnova látky dílů tak, aby provedení výrobku působilo při osvitu nejednotně a rušivě. Látka musí mít u sestavy výrobku shodné vybarvení, není-li určeno návrhem jinak. Potah nesmí být po krátké době užívání zřetelně povolen (vyvolněn) nevhodnou volbou potahu nebo skladbou čalounění.

 

Nejčastější vady čalouněného nábytku

Potahy

Kvalita potahového materiálu z uživatelského hlediska (mírné, střední a těžké namáhání) musí být uvedena v materiálových listech.

Barevná stálost – otěr.

Žmolkovitost – nízký oděr.

Stejnobarevnost potahu.

Umístění vlasové textilie vzhledem ke směru vlasu.

Pevnost a kvalita připevnění potahu.

Začištění spodních částí výrobku.

Viditelné prvky

Kvalitní opracování viditelných částí kostry.

Nedovolené jsou ostré vyčnívající hrany a součásti výrobku.

 

Konstrukční vady čalouněného nábytku

Stabilita výrobku, konstrukční tuhost a pevnost.

Tvarová stálost – odolnost proti deformaci profilu (trvalé deformace materiálů).

Použití hygienicky závadných materiálů.

Fotodegradace pěnových a textilních materiálů.

Chybí prohlášení o shodě k PUR pěnám dle zákona č.22/1997 Sb.

Chybí úprava na nízkou špinavost.

Chybí antistatická úprava u syntetických textilií.

Vyčnívající kování pro polohování výrobku.

Viditelné kování musí být v takovém stavu a provedení, aby vylučovalo vznik úrazu.

Mezery v čalounění omezující prostrčení končetiny dítěte a její zlomení.

 

Funkční vady čalouněného nábytku

Hlučnost výrobku při užívání (kovové pružicí prvky, úchyty lamel apod.).

Nejsou zaoblené hrany vnitřní kostry, namáhání materiálu přes ostré hrany (prořezání).

Tvarová stálost – odolnost proti trvalé deformaci tvarovacích a kypřicích materiálů.

Soudržnost materiálové skladby (odolnost proti usmýknutí apod.).

Čistitelnost a udržovatelnost.

Zápach (lepidla, tvarovací, kypřicí a potahové materiály).

 

 

Převzato z tiskové zprávy Asociace českých nábytkářů pro potřebu ČOI.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy