MMR: Výsledky bytové výstavby za rok 2008

Čísla zveřejněná dnes ČSÚ naznačují zastavení dosud dlouhodobého trendu zvyšování objemu bytové výstavby. Uvedená čísla napovídají, že bytové stavebnictví se vyvíjí zcela paralelním tempem jako celá ekonomika. Tedy celoroční výsledky relativně dobré, ale trend posledních měsíců již naznačuje směr dolů. Pozitivem je růst počtu modernizací bytového fondu.

 

Za rok 2008 bylo zahájeno 43 531 bytů a ve srovnání s rokem 2007 došlo k poklesu o 0,6 % (‑265 bytů). Po očištění od vlivu změny přechodu na vyšší DPH, kdy se ke konci  r. 2007 obyvatelstvo předzásobilo hypotékami a urychlilo koupi nemovitostí, lze tento pokles prezentovat dokonce jako navýšení o 2 až 3 %.

Meziroční porovnání příslušného čtvrtletí a zprávy ze sektoru developerské i individuální výstavby konce roku 2008 však již pozitivní zprávy nepřináší. Ve 4. čtvrtletí 2008 byla zahájena výstavba 9 686 bytů, tj. o 19 % méně než ve stejném období roku 2007. I po očištění od výše uvedených vlivů  MMR odhaduje pokles o  cca 8 %.

Přitom zájem o nové bytyČR neklesá. Snížení ochoty bank financovat individuální klienty a ještě mnohem výraznější snížení ochoty k financování developerských projektů je důsledkem jednotného postupu akcionářů zejména velkých zahraničních bank, které téměř nerozlišují specifika jednotlivých nových středo- a východoevropských členských států. Přitom ČR v žádném případě zatím  nemusí  úrovni vlády uvažovat o podobných opatřeních, jaká např. minulý týden zveřejnilo Slovensko. Tedy ochotu státu pomoci klientům hypotečních bank se splácením svých úvěrů. ČR byla a je z hlediska objemu klasifikovaných  úvěrů na předním místě v EU.

 

Dokladem tvrzení je v procentech vyšší pokles dokončených bytů než zahajovaných. Nedokončené byty se tak přesunují do statistiky rozestavěných, kde 176 120 bytů ke 31. 12. 2008 přestavuje meziroční navýšení o 3 %. Přibývá tedy bytů, které nemohou být dokončeny, protože zřejmě není vyjasněno dofinancování. MMR  předpokládá, že v roce 2009 bude objem zahajovaných i dokončovaných bytů na zhruba shodné úrovni cca 32 -36 tisíc.

 

„Za pozitivum považuji trend nepřerušeného růstu počtu modernizovaných bytů. Ve 4. čtvrtletí 2008 byla dokončena modernizace 5 996 bytů, což je o 13 % více než ve stejném období roku 2007. Pro letošek MMR odhaduje v tomto ukazateli stagnaci, nebo jen mírný nárůst,“ uvedl ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda.

 

Zdroj: TZ MMR



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality