Komentář: Americký trh s bydlením dosedá na dno. Dolar díky lepším výsledkům z USA pod tlakem (18.3.2009)

amerického trhu s bydlením včera přišla poměrně optimistická ekonomická data, když byly zveřejněny výsledky počtů nově udělených stavebních povolenek a nově zahájených staveb. Zatímco počty nových povolenek rostly poprvé po sedmi měsících, a to o 3% na 547 tis. (oček.: 500 tis.), počty nově zahájených staveb vyletěly o 22% výše až k 583 tis. (oček.: 450 tis.). Znamená to snad že americký trh s bydlením konečně dosedá na dno? Pravděpodobně ano. Dno však přichází po skutečně dlouhém a hlubokém pádu ze značné výšky, o čemž vypovídá i skutečnost, že jsou oba ukazatele oproti výsledkům z minulého roku na polovině, přičemž v porovnání s únorem 2007 dokonce na své třetině (obrázek níže). Přestože zdánlivé dno může být na první pohled pozitivní zprávou, faktem je že za případným oživením aktivity na trhu s bydlením bohužel nebude ani tak zotavování americké ekonomiky, jako spíš masivní monetární expanze americké centrální banky, která začala do ekonomiky pumpovat nové peníze, které putují přes uvěrový kanál a hypotéky právě do trhu s bydlením, jež by tak skutečně mohl dostat krátkodobý impuls. Fedu se totiž podařilo začátkem roku snížit úroky na hypotéky s třicetiletou fixací na historické minimum, stinnou stránkou celé věci je však skutečnost, že tato snaha až příliš připomíná expanzi z let 2001-2004, která položila základní kameny současné finanční krize.

Zatímco výhled do delšího horizontu tak případné oživení na trhu s bydlením podle našeho názoru nijak nevylepšuje (ba právě naopak), středně a krátkodobě tato skutečnost může pomoci akciovým trhům a všem rizikovějším aktivům, které po výprodejích z minulých měsíců lákají svou nízkou cenou. Přesně to se včera stalo také s akciemi ve Spojených státech, které po opatrném startu začaly znovu růst, aby tak americký index Dow Jones mohl uzavřít včerejší seanci výše o 2,48%. Na tento vývoj reagovala příznivě evropská měna, která uzavřela včerejší obchodování nad cenou 1,30 EUR/USD a hlavně si i nadále drží zisky z předchozích dnů. V růstu ji přitom pomohla také dobrá dataNěmecka, v podobě březnového ZEW indexu, který rostl z únorových -5,8b. na -3,5b.

Dnešní obchodování přinese z eurozóny jen minimum zajímavějších čísel a tak se zájem obchodníků soustředí především na Spojené státy, kde budou v 13:30 zveřejněny výsledky CPI a kde bude v 19:15 rozhodovat americký Fed o dalším vývoji měnové politiky. Od únorového CPI obchodníci očekávají růst o 0,3%, což by byl stejný výsledek jako v minulém měsíci. Včerejší PPI obavy z bezprostředního rizika růstu CPI částečně utlumil, když stoupal meziměsíčně pouze o 0,1% a tak by i růst CPI v dalších měsících mohl být relativně slabý. To by byla dobrá zpráva pro Bena Bernanka, který již několikrát řekl, že nepočítá s růstem inflačních tlaků a tak se Fed zřejmě bude moci i nadále zaměřovat výhradně na hospodářský růst a zaměstnanost. Pode našeho názoru však riziko výrazného zrychlení růstu spotřebitelských cen do budoucna existuje a první příznaky růstu inflace budou záležet pouze na tom jak rychle nově vytvořené peníze prostoupí ekonomikou až k cenám spotřebitelského zboží. Pokud se Fedu s pomocí vládních fiskálních balíčků podaří ekonomiku skutečně koncem roku 2009 oživit, již v roce 2010 by mohla rizika růstu cen značně zesílit. Tato skutečnost však nyní obchodníky na dolarových párech netrápí a tak by dnes i vyšší CPI měl mít podle nás spíše jen malý dopad na kurz americké měny.

Mnohem zajímavější může být dopad večerního zasedání Fedu, který bude rozhodovat ani ne tak o výši úrokových sazeb (ty zůstanou téměř jistě mezi 0 – 0,25%), jako spíše o dalším postupu ve snaze stimulovat ekonomiku za pomoci kvantitativního uvolňování. Veškerý zájem se tak obrátí na doprovodný komentář a na to, zdali Fed oznámí další záměr pokračovat ve vykupování cenných papírů krytých širokou paletou úvěrů. Zajímavé bude také sledovat, jak se Fed postaví k variantě kvantitativního uvolňování pomocí vykupování vládních dluhopisů, kterou v minulých týdnech částečně odsunul stranou. V případě, že Fed oznámí nové kroky ve snaze napumpovat více peněz do ekonomiky, mohou z tohoto prohlášení profitovat především akcie a následně také evropská měna. Ta se dnes v 8:00 prodávala na páru s dolarem na ceně 1,3030 EUR/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

18.3.09



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality