BAZÉN V ČINŽOVNÍM DOMĚ

Jen málokdo by čekal, že uvnitř nenápadného činžovního domu v Praze Nuslích se může skrývat plně vybavený plavecký bazén. Jeho majitelka, paní Kotrbová, si dříve něco takového také nedokázala představit. Přesto se dnes ve sklepních prostorách jejich domu nachází luxusní bazén francouzského typu dostatečně velký na pohodlné plavání. Řešení se podařilo najít především díky patentům společnosti Desjoyaux.

 

Paní Kotrbová, jaké to je mít bazén přímo v domě, kde bydlíte?

Majitelka: Je to skvělý pocit. Už jsem si na něj natolik zvykla, že ani nevím, jaké je ho tu nemít.  Můžu si zajít zaplavat, kdykoliv mám volnou chvilku. A nemusím nikam cestovat po Praze. Navíc tu mám soukromí.

 

Co vás motivovalo k pořízení bazénu?

Majitelka: Tím hlavním důvodem byly mé zdravotní problémy. Lékař mi doporučil chodit pravidelně plavat do bazénu. To znamenalo spoustu cestování po Praze a spoustu únavy. A tak přišel nápad vybudovat bazén přímo tady, v prostorách našeho domu. Jenže bazén v činžovním domě, to je velký problém. Začali jsme tedy zjišťovat, zda a jak je možné něco takového realizovat.

 

Bylo těžké nějaké řešení nalézt?

Majitelka: Zpočátku se to zdálo dokonce nemožné. Vypadalo to, že zde není dostatek prostoru pro umístění jak bazénu, tak technologického zázemí. Uvažovali jsme i o levném řešení v podobě plastového bazénu To jsme ale museli vyloučit, protože bychom ho do sklepa nedostali, aniž bychom bourali polovinu domu. Nakonec nám s řešením velice pomohl pan architekt Petr Husák z ateliéru Architekt Studio M.

 

Pane architekte, co bylo nejtěžší na navržení bazénu do činžovního domu?

Ing.arch. Petr Husák: Nejtěžší bylo asi najít vhodné místo. Zpočátku jsme uvažovali i o střeše, to ale ze statických důvodů nebylo možné. Druhou možností byl tedy sklep. Pokud by se zde však vybudovalo technické zázemí běžné u většiny bazénů - tedy potrubí, čerpadlo, filtrace, ohřev, zbylo by místo pouze na maličký bazének, který by svůj účel ani nesplnil. Takže se zdálo, že rozumné řešení prostě neexistuje.

 

Jak se to tedy nakonec podařilo?

Ing.arch. Petr Husák: Podařilo se to díky spolupráci s firmou Desjoyaux. Využili jsme moderní technologii francouzských bazénů s bezpotrubní filtrací, na které se tato firma specializuje. Jejich výhodou je, že veškerá technologie je schována v takzvané jednotce bezpotrubní filtrace a žádné další prostory nejsou třeba. Takže i do prostoru o rozměrech cca 5 krát 10 metrů se nám podařilo dostat slušně velký bazén na plavání. Navíc odpadají rizika úniku vody z potrubí a různé další poruchy, které se u jiných typů bazénů mohou vyskytnout. Samotná konstrukce tohoto bazénu spočívá v technologii ztraceného bednění. To umožňuje vybudovat železobetonový skelet bazénu i přímo uvnitř objektu.

Co je tedy výsledkem?

Ing.arch. Petr Husák: Výsledkem je železobetonový bazén francouzského typu o rozměrech 7 x 3,5 metru, vybavený jednotkou bezpotrubní filtrace, ohřevem vody a protiproudem. Abychom dosáhli vhodné hloubky pro plavání, zapustili jsme ho částečně do země a o něco také zvýšili úroveň podlahy sklepa. Vznikl velice příjemný prostor. A klenutý strop sklepa mu dodává zajímavý vzhled.

 

Paní Kotrbová, splnil se vám tedy sen o bazénu, jak často ho využíváte?

Majitelka: Já si chodím zaplavat několikrát týdně, ale bazén využívají i další členové rodiny. Nadšené jsou zejména děti.

 

Pomohl vám bazén s Vašimi zdravotními problémy?

Majitelka: Určitě, to že mám bazén přímo v domě, mi umožní plavat pravidelně a musím říct, že se cítím o mnoho lépe.

 

 

BAZÉNY DESJOYAUX ČR,s.r.o.:

Výhradním dovozcem  bazénů značky Desjoyaux pro Českou republiku je firma bazény Desjoyaux, s.r.o. Prodej a montáž bazénů je zajištěna prostřednictvím dvanácti oficiálních partnerů tak, aby byla rovnoměrně pokryta celá Česká republika.Výsledkem je cca 350 realizovaných bazénů v každém roce.

www.desjoyaux.cz

 

ARCHITEKT STUDIO M:

Projekty bazénů vyžadují rozsáhlé odborné zkušenosti a kvalitní projektovou přípravu. Kromě samotné technologie bazénu je velmi důležitá samotná vzduchotechnika. Podcenění jednotlivých složek projektu vede k velkým problémům s vlhkostí a teplotou v prostoru, kvalitou vody a prostředím bazénu a může vést až k poruchám stavby samotné. Architekti Studia M tyto zkušenosti mají, o čemž svědčí řada úspěšně realizovaných a bez problému fungujících bazénů.

 www.architekt-studio.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky