Professionals připravuje první velkou dobrovolnou dražbu bytů v zemi

TNBiz, 4.4.2009
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Realitní kancelář Professionals připravuje na červen první velkou dobrovolnou dražbu bytů v zemi, vyvolávací ceny rezidencí mají být nejméně o třetinu nižší než ty současné. Uvedl to v sobotu server iHNed.cz.

Jde o pilotní projekt firmy Professionals. Partnerem bude dražební kancelář Gavlas.

"Plánujeme dražit kolem stovky bytových jednotek. Jedná se o nové byty v dokončených developerských projektech v Praze. Zájemci si mohou vybrat od levnějších bytů až po luxusní, od malých po velké, v různých lokalitách a z různých projektů," řekl generální ředitel společnosti Professionals Tomáš Duda.

Problémem dobrovolných dražeb bude vyvolávací cena. Professionals ji stanovili na 70 procentech ceny, kterou developer za dokončený byt požaduje. Smyslem téměř třetinového snížení ceny je přitáhnout pozornost zájemců. "Vyvolávací cena může být nižší, ale nesmí být vyšší. Neznamená to však, že byt bude prodán právě za vyvolávací cenu," vysvětlil Duda.

Zatím mají Professionals v nabídce pro červnovou dražbu zhruba padesát bytů. Přestože firma tvrdí, že nejde jen o neprodejné rezidence, většina bytů je na trhu již poměrně dlouho.

Patnáct měsíců se nedaří prodat poslední byty Rezidence Františkánská zahrada v centru Prahy. Tyto byty budou na dražbě nejzajímavější, protože například sedmipokojová rezidence v osmém patře by měla mít vyvolávací cenu o 27 milionů korun nižší, než je v současnosti požadovaných 90 milionů korun včetně DPH.

V dražbě budou i poslední dva byty projektu Nový Vinohrad v pražských Vysočanech, každý za šest milionů korun. Ty čekají na svého kupce od roku 2007.

Professionals mají v červnu dražit i řadu neprodaných bytů projektu Central Park Praha na Žižkově. Projekt měl být k nastěhování již loni na podzim, kvůli nedostatku peněz ale výstavba půl roku stála. Nyní se dokončují terénní úpravy. V deseti prosklených věžích a v trávou porostlých terasových domech projektu Central Park Praha je nyní volných více než 220 rezidencí v cenách od pěti do 55 milionů korun.

Alena Klímková, klimkova@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality