MF DNES: Velká zateplovací horečka

TNBiz, 11.4.2009
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Zájem o dotaci na zateplení domů je obrovský, informační linky jsou přetížené. Tisíce rodin chtějí získat část z ohromné sumy 25 miliard korun, které stát vyčlenil na program energetických úspor pro příští čtyři roky, uvádí sobotní MF DNES.

Přetížené jsou linky patřící ministerstvu životního prostředí i ty, které patří krajským pobočkám Státního fondu životního prostředí, jenž dotace poskytuje. “S dotací se lidé mohou dostat až na polovinu ceny zateplení a doba návratnosti investice se sníží až na čtyři roky,” uvedl pro MF DNES ministr životního prostředí Martin Bursík.

Rostoucí zájem o hospodárné vytápěníi potvrzují i firmy, které termokamerami měří, kudy ze staveb uniká teplo. “Nevíme, kam dřív,” řekl Vikrot Zwiener z Dekoprojektu.

MF DNES se hledáčkem takové kamery podívala na domy, úřady i na české památky. Snímky ukazují, jak velký rozdíl je mezi zateplenými a nezateplenými paneláky, jak v noci sálá teplo ze sluncem vyhřátého Pražského hradu a odhalily i místa, kterými zbytečně uniká teplo také z budovy ministerstva životního prostředí.

To ministra Bursíka dost překvapilo a okamžitě šel zjišťovat těsnost přepážek, které snímky ukázaly. Pro MF DNES Bursík potvrdil, že standardním zateplením lze dosáhnout až šedesátiprocentní úspory při vytápění.

Ze zprávy komise Akademie věd i analýzy ekologického hnutí Duha vyplývá, že kdyby Česko využilo všech příležitostí k zateplení budov a vytápění zelennou energií, nepotřebovalo by k topení žádný dovážený plyn a uhlí.

Editori Kraje, editorikraje@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika