Důvěra amerických stavitelů domů nejvýše od října 2008, NAHB

IQ-TRADE, 16.4.2009
Naděje že se ekonomika odrazí ode dna a poroste poptávka po bydlení zlepšila důvěru mezi americkými stavebními společnostmi na nejvyšší hladinu od října loňského roku. Meziměsíční vzestup byl největší od května 2003. Sentiment je ale velmi slabý. V únoru ukazatel klesl na historické dno a teprve v březnu se odrazil ode dna..

Stavitelé hledí s nadějemi zda daňové úlevy pro zájemce o nové bydlení zlepší situaci na trhu. Stále ho zahaluje nejistota budoucího vývoje ekonomiky a uplatnění Američanů na trhu práce. Úrokové sazby úvěrů na bydlení jsou nejnižší v historii což může pozitivně ovlivnit chování spotřebitelů.

Daňové úlevy pro zájemce o nové bydlení, nižší úrokové sazby úvěrů po sanaci hypotečních bank a podpory likvidity jsou některá z opatření americké vlády jak zastavit klesající spirálu trhu s bydlením. Naposledy stát takto stimuloval trh s byty v 70.letech minulého století.

Zpráva Celonárodní asociace stavitelů domů (NAHB) a Wells Fargo uvedla že realitní tržní index (HMI) v dubnu vyskočil o 5 bodů na 14, poté co v březnu stagnoval na 9bodu jen 1bod nad historickým minimem. HMI tak zakončil období 5 měsíců na jednociferných hladinách. Hranice 50 odděluje expanzi od poklesu. Statistika se začala měřit v lednu 1985. Od roku 2005 index smazal rekordních 53bodů.

Všechny ukazatele zaznamenaly významný růst. Ten nejvyšší o 10 bodů na 25 ukazatel očekávaných prodejů v následujícím půlroce, indikátor současné situace prodejů domů přidal 5 na 13 bodů, indikátor zájmu zákazníků rovněž 5bodů na 14.

Dnes bude zveřejněna započatá nová výstavba a počty povolení v USA za březen. Analytické odhady očekávají pokles sezónního indikátoru o 43 tisíc na 540 tisíc jednotek a růst počtu povolení o 2tisíce na 549 tisíc. Statistika prodejů nových a existujících domů vyjde 23. resp 24.dubna.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality