E15: Šéfové průmyslu napadli program zateplování

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Miliardový plán zateplování budov sklidil tvrdé kritiky, proti využívání peněz za emisní povolenky k tomuto účelu se postavili šéfové českého průmyslu. Uvádí to páteční vydání deníku E15.

Představitelé průmyslu tvrdí, že předchozí vlády slíbily peníze jim a chtějí, aby je kabinet přesměroval na podporu vědy a výzkumu. „Česko ušetřilo emisní povolenky jenom díky investicím průmyslových podniků do odsíření a čistých technologií. Byly to stovky miliard,“ řekl deníku E15 prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl. „Minulé vlády přitom slíbily, že ušetřené peníze půjdou zpátky do průmyslu,“ dodal.

O program zateplení budov má velký zájem veřejnost i firmy z oboru. Rozdělit se v něm má deset miliard korun.

Míl se chce kvůli tomu v nejbližší době sejít s premiérem v demisi Mirkem Topolánkem (ODS). „Recese je příležitost k tolik potřebné změně struktury průmyslu. Potřebujeme posílit inovační a výzkumná centra,“ vysvětluje v deníku postoj průmyslníků Míl.

Změnit tok peněz však bude složité. „Pokud vím, součástí dohody o prodeji povolenek Japoncům byla podmínka, že peníze budou využity na opatření proti změnám klimatu,“ uvedl ministr průmyslu v demisi Martin Říman (ODS). „Na této dohodě je teď těžké něco měnit,“ dodal.

Dana Rybáková, rybakova@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zpráva dne z Bydlet.cz