Poslanci se budou zabývat změnou zákona o vlastnictví bytů

TNBiz, 28.4.2009
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanecká sněmovna bude na své 56. schůzi, která začíná v úterý, projednávat návrh poslanců Zdeňky Horníkové a Oldřicha Vojíře (oba ODS) na změnu zákona o vlastnictví bytů.

Zákon o vlastnictví bytů, uložil bytovým družstvům povinnost uzavřít smlouvu o převodu bytu, pokud k uzavření této smlouvy člen družstva, který je nájemcem bytu, družstvo vyzve do 30. června 1995. Zákon si kladl za cíl transformovat bytová družstva a předpokládal, že se tak stane co nejdříve. Což se doposud v některých družstvech nestalo, a podle důvodové zprávy ke změně zákona lze konstatovat, že bytové družstvo je již dvanáct let v prodlení se splněním své zákonné povinnosti.

„Proto se navrhuje změna zákona tak, aby v případě, že družstvo je v prodlení se svou povinností převést byt do vlastnictví člena, nájemce bytu, došlo k vyvážení práv družstva a člena družstva,“ píše se ve zprávě dále. Jestliže tedy bytové družstvo zavinilo situaci dlouhodobého prodlení se splněním své zákonné povinnosti vůči členu družstva, tak chce zákon usnadnit pozici člena družstva, který se domáhá převodu bytu do vlastnictví případnou žalobou.

Zákon, pokud by ho poslanecká sněmovna schválila, by nevytvořil žádné nároky na státní rozpočet ani na rozpočty krajů a obcí.

Poslanci na své 56. schůzi budou také projednávat návrhy na změny zákonů o volném pohybu služeb, o odpadech a o správě daní a poplatků.

Tereza Peprníková, peprnikova@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality