Průzkum: Zájem o investice do komerčních nemovitostí roste

TNBiz, 11.5.2009
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Zájem o investice do komerčních nemovitostí roste, reality jsou i přes období krize pro investory bezpečným úkrytem před špatnými časy. Vyplynulo to z průzkumu Knight Frank/Citi Private Bank, zveřejněného v pondělí.

Podle výzkumu vzrostla loni cena u necelých 50 procent nemovitostí, v posledním čtvrtletí 2008 ale cena klesla u 75 procent. Přestože ale cena nemovitostí aktuálně spíše klesá, podle průzkumu má 55 procent velmi zámožných lidí během příštích dvou let v plánu navýšit své vlastnictví nemovitostí určených k bydlení.

„Přestože i nejbohatší lidé světa omezují své výdaje, nemovitosti pro ně zůstávají atraktivní. V dnešní turbulentní době hledají investice, které jsou hmatatelné a transparentní,“ komentoval výsledky výzkumu Liam Bailey ze společnosti Knight Frank.

Tento trend potvrzuje i zpráva organizace Urban Land Institute (ULI), podle které jsou investice do realit zejména v roce 2009 mnohem zajímavější než obchody s cennými papíry.

Situace na trhu s realitami se navíc začíná pomalu obracet a například britská Národní stavební společnost oznámila, že ceny nemovitostí stouply v březnu o 0,9 procenta, což je první nárůst za 16 měsíců. Dvě britské největší banky navíc uvolnily úvěrová kritéria a hypotéky se staly opět dostupnějšími. Dalším ukazatelem může být aktuálně nejvyšší meziměsíční nárůst důvěry v trh s rodinnými domy v USA od května 2003.

V České republice zatím ceny nemovitostí ještě mírně klesají, podle odhadů společností Deloitte a Hyposervis klesnou ceny nových bytů letos o pět až 15 procent. „U komerčních nemovitostí se pokles ceny již téměř zastavil, a proto jsou komerční nemovitosti v České republice v současné době naopak investičně velice zajímavé,“ říká Michal Kadrnožka ze společnosti CS Property Services.

Že se k nemovitostem, zejména komerčním, začínají čeští investoři přiklánět, podobně jako v zahraničí, potvrzuje i Josef Hlavička z advokátní kanceláře Havel&Holásek. „Roste zájem o audit komerčních nemovitostních projektů. Investoři začínají přistupovat k nemovitostem strategičtěji než dříve, jejich zájem o tuto oblast investic ale podle našich zkušeností znovu roste,“ uvedl Hlavička.

Katerina Vokurková, vokurkova@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality