Dotaci Zelená úsporám lze spojit se stavebním spořením

TNBiz, 20.5.2009
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Dotaci Zelená úsporám lze spojit se stavebním spořením. Uvedl to ve středu v rozhovoru pro Asociaci českých stavebních spořitelen Michal Uryč, který má v rámci Státního fondu životního prostředí na starosti komunikaci tohoto programu.

Podle Uryče rozhoduje projekt, splnění kritérií, nikoliv financování. "Jinými slovy, pokud například stavíte dům v pasivním standardu, můžete si na něj půjčit u stavební spořitelny. Dotace může sloužit jako podpora, abyste úvěr dostali," říká Uryč.

Podle Uryče je v zásadě potřeba pouze vyplnit žádost se všemi náležitostmi. "Vše je vymyšleno tak, aby práci s formulářem mohl zvládnout klient sám. Něco jiného je ale samotná investice tam musíte využít služeb odborníků, protože laik nemá šanci spočítat úspory při zateplení apod. Náklady jsou však velmi nízké v porovnání s výší dotace, kterou můžete získat," vysvětluje Uryč.

Z dotačního programu Zelená úsporám lze podle Uryče v letošním roce získat deset miliard korun a dalších patnáct ve dvou následujících letech. Všechny peníze jsou určeny pro ekologické investice, zateplování, instalaci solárních panelů nebo výměnu kotlů. Program je určen především pro vlastníky rodinných domů, ti mohou žádat o dotaci ve všech třech částech programu.

Určité omezení existuje v případě bytových domů, kde nelze žádat o dotaci na zateplení, ale je možné žádat o dotaci na výměnu topení. Důvod je podle Uryče jednoduchý, bytové domy jsou zvýhodněny například programem Panel.

Program je financován z prodeje emisních povolenek. "Česká republika vypouští méně škodlivých emisí, než nám nařizuje tak zvaný Kjótský protokol. Díky tomu můžeme prodat poukázky těm zemím, které naopak chtějí a zatím musí produkovat více, než je dovoleno. Exministru Bursíkovi se podařilo prodat naše povolenky Japonsku. Vtip je v tom, že všechny peníze jdou na další snížení emisí. Dá se tedy objektivně říct, že program Zelená úsporám je dobrou investicí i do budoucna," vysvětluje Uryč.

Od konce května, jak už agentura Mediafax informovala, by se do programu mělo zapojit několik bankovních domů. Mezi nimi jsou i stavební spořitelny nebo skupiny, do nichž stavební spořitelny patří. Tyto instituce budou program také administrovat znamená to, že budou mít všechny informace k tomu, aby mohly žadatelům poskytnout například zvýhodněný úvěr. "Investice však můžete financovat z jakýchkoliv zdrojů, samozřejmě i vlastních," dodává Uryč.

Alena Klímková, klimkova@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika