Mag Consulting: Využití ubytovacích kapacit letos spadne pod hranici 40 procent

TNBiz, 22.5.2009
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Využití pokojů v hromadných ubytovacích zařízeních klesne v Česku letos pod 40 procent. Vyplývá to z prognózy společnosti Mag Consulting, kterou v pátek získal Mediafax.

Za rok 2008 dosáhl zmíněný ukazatel podle údajů Českého statistického úřadu hodnoty 42,4 procenta. K výraznému meziročnímu snížení využití pokojů má dojít z důvodu ekonomické krize a následného poklesu počtu tuzemských i zahraničních turistů zejména v Praze z 55,4 procent v roce 2008 na méně než 50 procent letos.

Pokles využívání pokojů bude podle Mag Consulting, která se specializuje na analýzy cestovního ruchu, pokračovat i v příštím roce. Řada ubytovacích zařízení se tak může dostat do existenčních potíží.

Přestože v posledních čtyřech letech se procento využití pokojů nijak dramaticky nesnižovalo, tak v porovnání s rokem 2000 dosahuje kumulativní pokles za osm let více než 20 procent.

Za hromadné ubytovací zařízení považují statistici takový objekt, který má minimálně pět pokojů nebo deset lůžek. Musí sloužit pro účely cestovního ruchu. Dále se člení na hotely (několik kategorií), penziony, kempy, chatové osady, turistické ubytovny a ostatní nespecifikovaná hromadná ubytovací zařízení.

Využití pokojů je podílem počtu realizovaných pokojodnů (tj. počtu obsazených pokojů za jednotlivé dny sledovaného období) a součinu průměrného počtu pokojů k dispozici s počtem provozních dnů. Výsledná hodnota je uvedena v procentech.

Štefan Weber, weber@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality