Banky se zbavují celých balíků nesplácených hypoték

TNBiz, 28.5.2009
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Banky přestávají důvěřovat úvěrům zajištěným nemovitostmi a ve velkém se zbavují nesplácených hypoték. A to i s velkou ztrátou, uvádí čtvrteční vydání deníku E15.

„Zatímco dosud banky prodávaly úvěry zajištěné nemovitostmi po jednotkách kusů, nyní přišly na trh v balících,“ říká šéf inkasní agentury Credit Management Martin Horák.

Naposledy se v elektronické aukci firmy Clanroy objevil balík sta kusů hypoték od Hypoteční banky. „Hypotéky jsme v elektronických aukcích prodávali vždy, na tom se nic nemění,“ říká E15 šéf banky Jan Sadil. Zástupci dalších agentur potvrzují, že hypotéky prodávají i ostatní banky, na trh se také dostávají úvěry stavebních spořitelen. „Trend prodeje úvěrů zajištěných nemovitostmi podle nás nadále poroste,“ řekl šéf Asociace inkasních agentur Vladimír Gazárek.

Objem prodaných úvěrů letos opět vzrostl, a to zhruba o třicet procent. Podle obchodního ředitele Profidebtu Martina Nováka nastala letos změna také v tom, že banky dávají na trh poměrně čerstvé úvěry. „Někteří věřitelé začali prodávat své pohledávky v ranější fázi po splatnosti,“ popisuje.

Proti loňsku navíc až o desítky procent klesla cena, kterou banky a splátkové firmy za balíky pohledávek dostanou. „Třeba loni bylo na trhu možné prodat prakticky jakoukoli pohledávku. Teď si investoři mnohem více vybírají, pohledávky více prověřují,“ říká Gazárek. Podle Horáka se kvalitnější pohledávky dříve prodávaly zhruba za padesát procent ceny, nyní je to asi polovina.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality