Družstevníci možná budou mít delší dobu pro převod bytů do osobního vlastnictví

TNBiz, 28.5.2009
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Uživatelé družstevních bytů možná budou mít delší dobu pro uplatnění práva na jejich převod do osobního vlastnictví. Podle poslaneckého návrhu, který v pondělí projedná vláda, se lhůta prodlouží o 30 let.

Družstevníci mohou podle zákona o vlastnictví bytů uplatnit právo na převod do července příštího roku. Podle předpisu tedy jejich právo nemůže být promlčeno v obecné tříleté lhůtě. "Vzhledem k tomu, že proces převádění bytů a nebytových prostor z vlastnictví bytových družstev do vlastnictví jeho členů nadále probíhá, navrhuje se, aby lhůta pro uplatnění práva na uzavření smlouvy skončila nejpozději 31. prosince 2040," uvádí důvodová zpráva.

Datum vychází ze skutečnosti, že k němu skončí splátky úvěru, který bytovým družstvům poskytl stát až na dobu 40 let na výstavbu domů. Podle předkladatelů novely je žádoucí zajistit, aby členům družstev, tedy budoucím nabyvatelům bytů, byl ponechán zvýhodněný jednoprocentní úrok. "Prodloužení lhůty může také přispět k větší právní jistotě členů družstev, i když právo na převedení bytu mají zajištěno i jinými instituty, například přímo stanovami družstva," dodali předkladatelé.

Michal Burian, burian@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality