Ceny nemovitostí v některých oblastech klesly meziročně až o 15 procent

TNBiz, 9.6.2009
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Ceny nemovitostí v některých oblastech klesly meziročně až o 15 procent, u bytů v panelových domech dokonce o 20 procent. Uvedl to v úterý Jakub Havrlant, ředitel realitního tržiště bezrealitky.cz.

"Pád začal až v posledním čtvrtletí loňského roku, kdy reality dosáhly cenového stropu ve většině krajských měst. Do té doby ceny nemovitostí rostly ve všech regionech o desítky procent," uvedl Havrlant. "Například staré panelové byty na pražském Jižním Městě se propadly až o 20 procent. Před rokem bylo možné byt 3+1 prodat za 3,5 milionu korun, letos se průměrná cena stejného bytu pohybuje kolem 2,7 milionu," dodal.

Dvacetiprocentní pokles ceny rovněž zaznamenaly nadhodnocené panelové byty v Brně, letos lze 3+1 sehnat i za 1,7 milionu korun.

V Praze je "top lokalitou" hlavně centrum města a Praha 2, a to zejména okolí Havlíčkových sadů a ulic Vinohradská, Žitná a Ječná. "Metr čtvereční tu obvykle nejde pod 110 tisíc korun za metr čtverečný," vysvětluje Havrlant.

Například v Praze 4 patří mezi nejdražší adresy Podolí a okolí Vyšehradu, ulice Nuselská, Táborská a okolí Kunratického lesa a Šeberova. Ceny se v těchto lokalitách pohybují od 77 tisíc korun za metr čtverečný a výše. Naopak nejlevnější bydlení v Praze je hlavně v panelových sídlištích na okraji města - Jižní Město, Čakovice, Čirnice, Běchovice, ale také v určitých částech Barrandova nebo Hostivaře.

Podle bezrealitek.cz existují oblasti, kde dochází k navýšení ceny. "Jedním z mála měst, kde tržní ceny i letos mírně rostou, jsou například České Budějovice. Potenciál růstu je i na severu Čech v Ústí nad Labem," říká Havrlant.

Alena Klímková, klimkova@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality