Ekonom: Experti i politici chtějí zrušit omezení daňového zvýhodnění hypoték

TNBiz, 10.6.2009
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Nemožnost dvojího refinancování úvěrů by mohla ze zákona zmizet. Návrh, jak by mohla změna příslušného zákona vypadat, připravuje společnost Hyposervis, uvedl ve středu internetový server týdeníku Ekonom.

Fixace úroků hypoték končí letos mnoha lidem, podle odhadů hypotečních makléřů se celkem může jednat o úvěry za sto miliard korun. Podle výkladu zákona o dani z příjmu fyzických osob od ministerstva financí ale mohou klienti refinancovat své úvěry jen jednou, aby následně mohli využít možnost odpočtu úroků od základu daně z příjmu.

Podle expertů i politiků oslovených týdeníkem Ekonom je ale toto ustanovení nesmyslné a s jeho změnou by neměli problém. "Klient by neměl být ve své snaze získat výhodnější podmínky financování limitován či ovlivňován zněním daňových zákonů," myslí si Jan Urban, šéf hypotečního makléře Simply.

Někteří oslovení odborníci navíc tvrdí, že už samotný výklad zákona je zavádějící a nejasný. Společnost Hyposervis dokonce připravuje návrh na drobnou úpravu zákona.

"Je to chyba v zákoně jejíž napravení bychom samozřejmě podpořili," řekl Ekonomu například šéf lidovců Cyril Svoboda, podobně se vyjádřili i zástupci ČSSD, ODS či Strany zelených. Pro je také bývalý ministr financí Pavel Mertlík, za jehož šéfování resortu byl zákon s touto poslaneckou úpravou, která podle některých prospívá pouze bankám a omezuje svobodu klientů, přijat.

Majitelé hypoték o problému druhého refinancování mnohdy vůbec nevědí. Za to, že poruší zákon, ale mohou být potrestáni pokutou.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika